latinica  ћирилица
21/10/2017 |  11:53 ⇒ 13:02 | Аутор: РТРС

Бијељина: Власницима поплављених кућа нова помоћ од ЕУ (ВИДЕО)

Грађани чије су куће оштећене у поплавама 2014. године, могу рачунати на нову помоћ Европске уније. Јавни позив отворен је до 9. новембра, а право учешћа имају сви грађани који раније нису користили помоћ Европске уније.
Поплаве у Бијељини (фото: Мирослав Мики Благојевић / Facebook) -
Поплаве у Бијељини (фото: Мирослав Мики Благојевић / Facebook)

Пројекат спроводе Развојни програм Уједињених нација и Међународна организација за миграције, у сарадњи с локалним заједницама. Европска унија је након поплава у Бијељини у обнову кућа и јавних објеката уложила 10,5 милиона марака.

Европска унија одобрила је додатних 40 милиона евра за опоравак од поплава у БиХ. Дио средстава намијењен је за уређење обала ријека које су се изливале, а око 12 милиона евра предвиђено је за обнову кућа које нису биле у ранијем програму. Град треба да обезбиједи 5.000 марака по сваком обновљеном објекту и сву техничку документацију.

На подручју Бијељине било је поплављено око 22.000 кућа , јавних и привредних објеката, а донирана средства Европске уније раније су кориштена за обнову 800 објеката, међу којима су осим кућа биле и школе. Ипак, највише новца уложено је из Фонда солидарности Републике Српске.