latinica  ћирилица
21/10/2017 |  10:28 | Аутор: РТРС

Лајчак: За БиХ и Балкан приоритет чланство у ЕУ

Предсједник Генералне скупштине УН Мирослав Лајчак истакао је да је за Балкан и БиХ конкретно приоритет чланство у ЕУ и то као дио јасне стратегије, без обзира на пријатељства које земље попут БиХ и Србије развијају са Русијом или Турском.
Мирослав Лајчак - Фото: AFP
Мирослав ЛајчакФото: AFP

 "Таква пријатељства су сасвим нормална, док је стратегија нешто сасвим друго", рекао је Лајчак за "Дневни аваз".

Бивши високи представник у БиХ и актуелни шеф словачке дипломатије нема дилему да БиХ има европску перспективу, али проблем види у политичарима који више декларативно него истински предводе земљу ка ЕУ, враћајући је чак назад на том путу.

Лајчак је, говорећи о ситуацију на Балкану, рекао да се то подручје поприлично одмакло од тога да, како у УН дефинишу, буде безбједносна пријетња. Он је додао је да су балканске земље данас "снабдјевачи безбједности", што је велико достигнуће.

Лајчак је нагласио је да он посебно пажљиво прати ситуацију у БиХ у којој, како каже, функционисање земље остаје велико питање.

Наводећи да је пристрасан према БиХ, која је постала дио његовог живота, истакао је чињеницу да земља не иде напријед брзином којом би могла и као што то људи заслужују.

"БиХ је међу онима који снабдијевају стране борце и тај феномен је ту. Али, исто тако је и чињеница да је у овом часу земља у миру и да има европску перспективу, а политичари у БиХ су изнијели многа јавна обећања да ће имплементирати ту перспективу", каже Лајчак.

Он је истакао обавезу политичара да поштују своју ријеч, те да грађани од њих свакодневно требају реаговати ако виде да институције не раде како треба.

"Нисам присталица протеста и изласка на улице. Мислим да постоји много других начина, путем грађанског друштва и медија треба тражити своја права. Треба боља комуникација између политике и друштва, што је веома битно", додао је Лајчак.

Извор: Срна