latinica  ћирилица
21/10/2017 |  08:29 ⇒ 08:55 | Аутор: РТРС

Рахој данас објављује мјере за управу у Каталонији

Шпански премијер Маријано Рахој најавио је да ће данас бити објављене мјере о увођењу директне управе у Каталонији, поводом иницијативе за осамостаљење тог региона од Шпаније.

Ситуација у Каталонији могла би да достигне тачку усијања. Шпанска влада објавиће конкретне мјере за преузимање контроле над Каталонијом. То ће бити први пут у историји Шпаније да се централна влада позива на Устав како би расформирала регионалну владу и сазвала нове изборе. Европска унија подржава Мадрид и неће посредовати у каталонској кризи.

Три недјеље од референдума и истека два рока да каталонски лидери објасне да ли су прогласили независност или не, премијер Шпаније Маријано Рахој, одржаће ванредни састанак свог кабинета и саопштити мјере за суспензију аутономије Каталоније.

Са конкретним акцијама које планира да предузме по члану 155 мора да обавести Сенат, у коме ће се пре коначног гласања одржати дебата. Шпанија која је устав усвојила 1978. године, представља једну од најдецентрализованијих држава у свијету, са 17 региона који имају аутономију, а Каталонија је једна од оних са највећим степеном.

"Члан 155 Устава не подразумијева употребу силе. Његов циљ је повратак законитости и нормално функционисање институција. Каталонске власти су прекршиле закон, а владавина права је један од основних принципа Европске уније", каже Маријано Рахој.

Рахој има подршку водећих опозиционих странака у Шпанији. Постигли су договор да се у јануару одрже пријевремени парламентарни избори у Каталонији. Аналитичари подсјећају и на друге опције које премијер има како би зауставио каталонске сепаратисте.

Може да уведе ванредно стање и забрану кретања и окупљања у Каталонији, да прогласи кризу националне безбједности и доноси законе декретом. Да се противи независности Каталоније, понаваља шпански краљ, који ријетко говори о политици.

"Шпанија се суочава с неприхватљивим покушајем сецесије дијела своје националне територије, а с тим ће се суочити уз помоћ легитимних, демократских институција, уз поштовање Устава. Не желимо да одустанемо од онога што смо заједно градили. Каталонија јесте и биће суштински део Шпаније 21. вијека", рекао је краљ Шпаније Филип шести.

Каталонски званичници за данас су најавили масовне протесте. Присталице независности већ су почеле да повлаче новац из банака, које су премјестиле сједишта из Барселоне у Валенсију и Мадрид. 

За развој догађаја у Каталонији псебно су заинтересовани на сјеверу Италије. У Ломбардији и Венету сутра се одржава референдум о проширењу аутономије - иако правно необавезујући, има симболични значај.

Након шкотског и каталонског референдума и растућег сепаратизма у Европи, није мали број оних који сматрају да је заправо ријеч о пробном референдуму за независност и провјери расположења бирача.

Извор: РТС