latinica  ћирилица
20/10/2017 |  21:13 ⇒ 21:23 | Аутор: РТРС

РиТе - Завршен капитални ремонт вриједан око 40 милиона КМ

У Термоелектрани "Угљевик" успјешно је завршен капитални ремонт постројења, чији су радови коштали око 40 милиона КМ, и данас је отпочела испорука електричне енергије из овог електроенергетског објекта.
РиТЕ Угљевик - Фото: РТРС
РиТЕ УгљевикФото: РТРС

У овогодишњем капиталном ремонту, осим редовних послова који су обавезни у оваквој врсти захвата - капитални ремонти турбине и генератора, урађена је реконструкција-замјена електрофилтера и међупрегријача паре један, саопштено је из Рудника и Термоелектране "Угљевик".

"Ово је по обиму послова и њиховом значају свакако највећи ремонт који смо радили у нашој термоелектрани у протекле 32 године колико се овај термоенергетски објекат налази у експлоатацији", истакао је руководилац радне јединице Термоелектрана Драган Миљановић.

Након уградње новог електрофилтерског постројења, једног од најважнијих капиталних захвата, Термоелектрана "Угљевик" задовољиће најстроже европске еколошке стандарде када је ријеч о емисији чврстих честица.

"Овај капитални ремонт је пролонгиран за ову годину управо због припреме једног таквог захвата - реконструкције електрофилтерског постројења, која је предуслов и за успјешан рад система за одсумпоравање димних гасова, чија је изградња, такође, почела недавно", каже извршни директор за производњу електричне енергије и развој Термоелектране у РиТе "Угљевик" Милутин Тасовац.

Он наводи да РиТе "Угљевик" очекује знатно побољшање погонске спремности термоелектране, као и велике еколошке ефекте и технолошку корист кроз реконструкцију електрофилтерског постројења. "Пуни позитивни ефекат ових захвата показаће се у наредним годинама", каже Тасовац.

Завршетак капиталног ремонта за који је био планиран застој од 90 дана, каснио је у односу на првобитно утврђени рок - петнаест дана.

"Главни разлог тог кашњења су били додатни радови на ремонту генератора. Након заустављања термоелектране и отварања генератора, појавила се потреба за неодложним радовима који првобитно нису били планирани, а овај застој се морао искористити за њихово отклањање како би обезбиједио сигуран и поуздан рад у наредним годинама", истиче директор РиТе "Угљевик" Ђорђе Поповић.

Поповић је додао да је у току ремонта посебна пажња посвећена квалитету изведених радова. "Можемо са поносом да кажемо да су сви планирани ремонтни захвати, као и они за којима се потреба указала накнадно, урађени квалитетно и да ће Термоелектрана моћи да ради на завидном нивоу још дуго и производи једну трећину електричне енергије у `Електропривреди Републике Српске`", нагласио је Петровић.

Извор: Срна