latinica  ћирилица
20/10/2017 |  11:59 ⇒ 12:24 | Аутор: РТРС

Савчић: Могуће поништити пресуде Србима осуђеним за ратне злочине

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић изјавио је да се може очекивати да буду поништене пресуде Србима осуђеним пред Судом БиХ за ратне злочине и наложено ново суђење, ако се докаже да се неке судије или тужиоци доводе у везу са извршењем кривичних дјела у протеклом рату.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

"Ако би се ово доказало, онда би се испоставило да је ријеч о необјективним, пристрасним судијама Суда БиХ који не могу донијети праведну пресуду", сматра Савчић.

Он је рекао да БОРС поздравља отворено писмо породица Срба осуђених пред Судом БиХ за ратне злочине у којем су од предсједника Високог судског и тужилачког савјета иХ Милана Тегелтије затражиле да се хитно изјасни о наводима да су данашње судије и тужиоци у рату вршили дискриминацију Срба и да против неких постоје и кривичне пријаве.

"Ако постоји сумња у нечасну улогу појединих судија и тужилаца или у улогу која се доводи у везу са извршењем кривичних дјела, свакако постоји потреба да се то истражи", истакао је Савчић.

Савчић оцјењује да је у најмању руку сумњив кредибилитет појединих судија и тужилаца Суда и Тужилаштва БиХ, што се мора рашчистити у интересу правде и достојности обављања правосудне функције и праведног суђења.

Извор: СРНА