latinica  ћирилица
20/10/2017 |  09:41 ⇒ 09:41 | Аутор: РТРС

Посљедњи дан кампање за локалне изборе на КиМ

На Косову и Метохији у поноћ почиње предизборна тишина, чиме се завршава предизборна кампања, дуга скоро мјесец дана. Избори ће бити организовани у недјељу, у 38 општина, међу којима су Срби већина у 10. Милан Радојевић, замјеник министра унутрашњих послова рекао је за РТС да је косовска полиција направила посебан оперативни план који данас ступа на снагу. У појединим регионима, дежурни тужиоци биће стационирани у полицијским станицама.
Косово (Фото: maps.google.ba) -
Косово (Фото: maps.google.ba)

Сви који су се пријавили, у већини су спремни за изборе у недјељу. Избори су са аспекта интереса преосталих Срба занимљиви у десет општина на Косову и Метохији.

Осим у Сјеверној Косовској Митровици, избори ће бити организовани у још три општине на сјеверу Косова - Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку. На југу, у Грачаници, Новом Брду, Клокоту, Ранилугу, Партешу и Штрпцу. Дакле, то су општине са српском већином. На Косову и Метохији има укупно 38 општина.

У већини њих за управљање локалном самоуправом у наредне четири године, боре се албанске странке.

У десет општина са српском већином, за предсједника, пријавио се 21 кандидат из више српских странака. Највише кандидата има Српска листа, која једина има и подршку Владе Србије.

За изборе има пријављених нешто више од 90 политичких субјеката, међу којима је једна коалиција, 35 партија, слиједе грађанске инцијативе и независни кандидати. Укупно је 204 кандидата за предсједнике општина, међу којима је само осам жена.

Увијек када се на Косову организују избори поставља се питање обезебјеђивања бирачких мјеста, јер је раније било пуно инцидената.

Из Централне изборне комисије су саопштили да су са полицијом договорили све мјере за додатно ангажовање.

Милан Радојевић, замјеник министра унутрашњих послова рекао је за РТС да је косовска полиција направила посебан оперативни план који данас ступа на снагу. По том плану биће ангажовани сви ресурски косовске полиције. То подразумијева да ће од данас бити прекинути сви годишњи одмори и слободни дани за полицајце, тако да ће сви полицајаци бити ангажовани на дан одржавања избора. 

У појединим регионима, дежурни тужиоци биће стационирани у полицијским станицама како би брже реаговали у случају потребе, рекао је Радојевић.

"Када говоримо о сјеверу Косова гдје је највећи фокус и пажња како локалне тако и међународне јавности у обезбјеђење јавног реда и мира и самих биралишта на сјеверу КиМ биће ангажовано преко 400 полицајаца", рекао је Радојевић. 

На ранијим изборима прије четири године, били су сложени безбједносни услови за одржавање избора и било је великих проблема, подсјетио је Радојевић.

"Имајућито то у виду, косовска полиција је донијела посебне мјере како би се сви ти проблеми избјегли овога пута", рекао је Радојевић. 

Право гласа на изборима у недјељу има милион и 900.000 бирача, а изборе ће пратити више од 30.000 људи.

Извор: РТС