latinica  ћирилица
19/10/2017 |  19:04 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Због чега опозиција неће моћи да избјегне историјску одговорност? (ВИДЕО)

Република Српска одлучила је да слиједи политику Србије и да се прогласи војно неутралном.
НСРС - звиздање - Фото: РТРС
НСРС - звиздањеФото: РТРС

Српска би Резолуцијом коју је Србија већ усвојила показала да су Срби с обје стране Дрине јединствени по том питањну.
Јединства међу Србима, зафалило је с ове стране Дрине.

Српски представници у опозицији, током гласања у Народној скупштини су запиштали, а током напада који су услиједили из Сарајева и међународне заједнице- заћутали!

Република Српска одабрала је пут војне неутралности. Пут који не одговара Сарајеву и које је поручило да је резолуција неважећа и да се Српске ту ништа не пита.

Како је рекао Бакир Изебеговић, а поновио Валентин Инцко, потпис на приступ НАТО стављају органи БиХ, а не Република Српска. Изетбеговић је, нажалост, у праву, јер Срби када су потписивали Дејтон нису ни размишљали о томе да ће бити оваквог српског нејединства, и то од странка које носе епитет – државотворне.

Савез за промјене, својим перформансима елегантно је заобишао да се изјасни о принципу војне неутралности којим Република Српска жели да слиједи политику Србије, тако да није јасно на чему је тренутно Република Српска и да ли ће представници опозиције наставити да учествују у даљим интеграцијама у НАТО ако то њихови коалициони партнери у Сарајеву затраже. СЗП, како је рекао предсједник Републике Српске покушава да остави слику подијељеног друштва. Међутим, чак и да је становништво подијељено по неким питањимам, сигурно није било подијељено по питању пресуде Насеру Орићу, па није каже, видио да су доносили пиштаљке у БиХ институције.

Усвајање резолуције о војној неутралности као што је то урадила Србија је најисправнији начн да Срби с обје стране Дрине наступе усаглашено и да покажу да су уједињени, оцјењују аналитичари. Јединства је, међутим зафалило међу Србима са западне стране, а према тумачењу Америчке амбасаде и Валентина Инцка о томе ко има право да учествује у спољној дипломатији БиХ, актулним српским представницима, чини се преостаје само могућност да изгубе на изборима у Српској и у Сарајеву наметну став српске о војној неутралности.

Опширније у прилогу: