latinica  ћирилица
19/10/2017 |  18:40 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Савез РВИ: На посебној сједници НСРС о бх. правосуђу (ВИДЕО)

Савез ратних војних инвалида Републике Српске упутиће ускоро званичан захтјев предсједнику НСРС Недељку Чубриловићу, за одржавање посебне сједнице, на којој би било расправљано о Суду и Тужилаштву БиХ.
Савез РВИ - Фото: РТРС
Савез РВИФото: РТРС

Дугогодишње незадовљство радом ових институција кулминирало је, како кажу, недавном ослобађајућом пресудом Насеру Орићу. Незадовољство су изразиле и породице Срба осуђених пред Судом БиХ за ратне злочине, тражећи да се хитно испита ратна улога девет судија и шест тужилаца.

Прекид сарадње са Судом и Тужилаштвом БиХ, повлачење свих запослених из реда српског народа из ових институција, заустављање финансирања Суда и Тужилаштва БиХ из Републике Српске, ускраћивање достављања података и спречавање хапшења и привођења осумњичених Срба - захтјеви су Савеза ратних војних инвалида. Спремни су да их додатно усагласе и са осталим удружењима.

Истовремено, породице Срба осуђених пред Судом БиХ за ратне злочине, у отвореном писму, затражиле су од предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милана Тегелтије да се хитно изјасни о наводима да су неки од судија и тужилаца у рату, учествовали у злостављању заробљених Срба и да против неких постоје и кривичне пријаве. Тегелтија одговара да ће о томе бити расправљано већ на наредној сједници ВСТС-а.

- Ову тачку ставићу на дневни ред сједнице ВСТС-а, јер сматрам да заслужује да се отвори расправа о овом питању и тада ћемо предложити и закључке - реакао је Милан Тегелтија.

Да је избор судија и тужилаца путем ВСТС споран, неколико пута поновио је и предсједник Српске,Милорад Додик. Због тога, али и због селективног начина процесуирања ратних злочина, потребно је, каже, што прије ићи у измјене Закона о Суду и Тужилаштву.

- Могли би га мијењати да ми овдје имамо консензус и да кажемо нама не одговара овакав Суд и Тужилаштво БиХ и желимо другачији и да нећемо ништа радити на нивоу БиХ док то не промијенимо. Нажалост, ми овдје немамо консензус, али то не значи да не треба да радимо на томе - рекао је предсједник Републике Српске.

Управо због тога, из Савеза ратних војних инвалида од српских званичника, како на републичком, тако и на нивоу БиХ, траже јединство, барем о овом питању. Обавеза је то, кажу, према жртвама, њиховим породицама, али и борцима Војске Републике Српске које Суд и Тужилаштво БиХ осуђује на драконске казне, док друге ослобађа било какве одговорности.