latinica  ћирилица
19/10/2017 |  15:19 ⇒ 15:28 | Аутор: РТРС

Представљена кандидатура Бањалуке за европску пријестоницу културе

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић представио је током разговора са замјеником шефа Делегације ЕУ у БиХ Калдуном Сином кључне изазове са којима се суочава градска администрација, са посебним освртом на намјеру града да се кандидује за Европску пријестоницу културе 2024. године.
Представљена кандидатура Бањалуке за европску пријестоницу културе (Foto: banjaluka.rs.ba) -
Представљена кандидатура Бањалуке за европску пријестоницу културе (Foto: banjaluka.rs.ba)

Радојичић је рекао да су ова кандидатура и процес припреме свих културних институција у највећем граду Српске од изузетне важности за развој и унапређење културе у Бањалуци, али, у исто вријеме, и прилика да се град снажно афирмише на регионалној и европској културној сцени.

Он је навео да је Бањалука, осим ове кандидатуре, заинтересована за низ других европских пројеката, те да ће градска администрација радити на привлачењу средстава из постојећих европских фондова, саопштено је из Градске управе.

Радојичић је упознао делегацију ЕУ и са тренутним пројектима градске аминистрације, истичући да би, између осталог, до краја предстојеће гријне сезоне требало да буде стављена у функцију и нова градска топлана која ће бити покретана на биомасу, као еколошки и финансијски знатно повољнији енергент.