latinica  ћирилица
19/10/2017 |  13:05 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Почело обиљежавање ослобођења Београда у Другом свјетском рату (ФОТО)

Меморијалним маршом "Кораком слободе" данас је у пријестоници Србије почело обиљежавање 73-годишњица ослобођења Београда у Другом свјетском рату.
Обиљежене 73 године од ослобођења Београда - Фото: ТАНЈУГ
Обиљежене 73 године од ослобођења БеоградаФото: ТАНЈУГ

У маршу су учествовали оркестри Војске Србије и МУП-а, представници Субнора, финкционери Града Београда и грађани који су имали прилику да на постављеним пунктовима погледају сценске приказе борби за ослобођење Београда.

Министар одбране Александар Вулин је рекао да ће Србија остати слободна, сигурна, војно неутрална земља која ће сама одлучивати о себи.

"Данас славимо слободу и право да наша деца одлучују о својој будућности", додао је он.

Градски менаџер Горан Весић је рекао да је ово трећа година како Београд са поносом слави свој дан ослобођења што, како је рекао, није увијек било тако је су се последњих деценија Београд и Србија стидјели овог дана.

Он је подсјетио је да су за 73- годишњицу слободе 2.953 припадника Народноослободилачке војске и 940 припадника Црвене армије дали своје животе, било је много рањених, а никада се неће сазнати ни колико је било цивилних жртава.

Марш је почео код споменика Обешеним родољубима на Теразијама, кретао се поред палате Албанија и завршио на Тргу републике. Током марша, грађанина је посебно био интересантан тенк из Другог свјетског, постављен испред Палате Албанија, поред кога су се и фотографисали.

Како је најављено, обиљежавање 73-годишњице ослобођења Београда биће настављено и сутра када ће на здању Дому Војске бити откривена спомен-плоча Ристи Марјановићу, првом српском фото-репортеру који је мноштвом фотографија забиљежио ратне догађаје у Првом и Другом свјетском рату.

Осим тога, сутра ће бити положени и вијенци на Споменик ослободиоцима Београда у Рузвелтовој улици, као и на Споменик совјетским ветеранима на Авали.

На аеродрому у Батајници је одржана војна парада на којој су представљени нови "мигови", а увече од 20 сати у Народном позоришту Дан ослобођења Београда биће обиљежен свечаном академијом под називом "Кавкаски орах".

Извор. СРНА