latinica  ћирилица
19/10/2017 |  10:54 | Аутор: РТРС

СБ УН - Србија оштро критиковала рад Хашког трибунала

Помоћник министра правде Србије Чедомир Бацковић рекао је на сједници Савјета безбједности УН посвећеној раду Хашког трибунала да није сигуран да је тај суд испунио своју мисију, иако је завршио свој мандат.
Савјет безбједности - Фото: Getty Images
Савјет безбједностиФото: Getty Images


Бацковић је указао да је Србија истовремено успјешно испунила обавезе сарадње са Трибуналом, те остварила значајне резултате унутар националног правосудног система у процесуирању ратних злочина.

Осрвћући се на критике из извјештаја представника Трибунала о недостатку политичке воље Београда да изручи чланове Српске радикалне странке Вјерицу Радету и Петра Јојића, Бацковић је указао да су у српском демократском друштву сви грађани обавезни да у потпуности поштују одлуке Суда, који је у том случају закључио да нису испуњени услови за њихово изручење. Политику условљавања коју врши Хашки трибунал према Србији да не поштује одлуке свог суда, Бацковић је оцијенио као груби примјер непоштовања основног начела владавине права. Подсјетио је да су Радета и Јојић оптужени за дјела која нису предвиђена ни Статутом Трибунала, који је прописао Савјет безбједности, нити српски Закон о сарадњи са Хашким трибуналом.

Бацковић је указао да је Србија у протекле 24 године Трибуналу изручила 45 од 46 оптужених, јер је један од њих извршио самоубиство прије него што је могао бити предат суду у Хагу. Он је нагласио да су скоро сви оптужени били високо рангирани државни и војни званичници.

"То је јасан сигнал да је Србија сарађивала са Хашким трибуналом без икаквих компромиса. Нисам сигуран да се исто може рећи и за било коју другу државу", истакао је Бацковић.

Хашки трибунал завршава у децембру свој двадесетчетворогодишњи рад.

Извор: СРНА