latinica  ћирилица
19/10/2017 |  10:27 ⇒ 10:27 | Аутор: РТРС

Тегелтија да се изјасни о ратним судијама

Породице Срба осуђених пред Судом БиХ за ратне злочине затражиле су од предсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ, Милана Тегелтије, да се хитно изјасни о наводима да су данашње судије и тужиоци у рату вршили дискриминацију Срба и да против неких постоје и кривичне пријаве.
Милан Тегелтија   (Фото:vecernji.ba) -
Милан Тегелтија (Фото:vecernji.ba)

У отвореном писму Тегелтији подсјећа се да је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица прошле седмице поднио информацију ВСТС-у БиХ о ратним судијама и тужиоцима који и данас обављају правосудне функције.

"Сазнали смо да је уз информацију достављено и више доказа који потврђују да су данашње судије и тужиоци у рату вршили дискриминацију Срба, те да против неких од њих постоје и кривичне пријаве", наглашава се у писму.

Породице Срба осуђених пред Судом БиХ за ратне злочине у писму подсјећају да су више пута указивале да, од момента оснивања Суда БиХ, у предметима ратних злочина постоји селективност усмјерена искључиво на то да се српски народ прикаже злочиначким и у крајњој мјери - геноцидним.

"Истицали смо и то да је тај исти суд, свјесно и са крајњом злом намјером према Србима, примјењивао погрешне законе, а само с циљем да се изричу што теже и дуже казне затвора", истиче се у писму.

Породице оптужених Срба напомињу да, и поред њихових напора да укажу на ово правно насиље, заштиту нису пронашли у домаћим судовима, законодавству и институцијама, већ је "оштар шамар" морао да упути Суд за људска права из Стразбура.

За такво кршење закона нико из Суда БиХ није одговарао, ни сносио било какве посљедице, констатује се у писму.

"Посебно нам смета то што у Тужилаштву и Суду БиХ и дан-данас највише правосудне функције обављају лица која су те функције обављала у рату. Да ли се онда може уопште говорити о правди, правичности, објективности и непристрасности судија и тужилаца", истиче се у писму породица Срба осуђених пред Судом БиХ за ратне злочине.

Извор: СРНА