latinica  ћирилица
18/10/2017 |  11:19 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Приједорски ратари очекују боље приносе озимих усјева (ВИДЕО)

На подручју Приједора у току је сјетва озимих култура. Укупно ће бити засијано око 1.500 хектара, највише пшеницом. Приједорски ратари надају се бољем приносу у односу на овогодишњи, који је у највећој мјери уништен сушом. Сматрају да би овај проблем дугорочно био ријешен изградњом система за наводњавање.
Приједор, јесења сјетва - Фото: РТРС
Приједор, јесења сјетваФото: РТРС

Према ријечима приједорских ратара, тренутни временски услови погодују сјетви озимих култура. Слободан Штиковац из Брезичана лијепо вријеме искористио је да припреми парцелу за садњу јечма. Каже да је квалитет земљишта на задовољавајућем нивоу.

- Планови нису велики, јечма неће бити много. Више сијем кукуруза, ту су очекивања већа - каже Штиковац.

Поред стимулације, од стране ресорног министарства у виду регресираног горива и ђубрива, ратари могу рачунати и на подршку града. Међутим, ове године изостаће градски подстицаји за узгој меркантилних житарица, а првенствено пшенице.

- Због, условно речено, слабог одзива пољопривредних произвођача који пшеницу производе само за своје потребе, одлучили смо да ту мјеру подстицаја, у износу од 100 КМ по тони за физичка лица и 200 КМ за правна лица, од ове године не проводимо - наводи Татјана Марић, шеф Одсјека за унапређење пољопривреде. 

Дуги сушни период, који је проузроковао велику штетуе на усјевима, још једном је указао на неопходност изградње система за наводњавање на подручју Приједора. И овај проблем, с којим се ратари дуго боре, ускоро би требало да буде ријешен у току 2018. године програмом под називом "Изградња система за наводњавање на подручју града Приједора".

Од 1.500 хектара колико ће ове године бити засијано на подручју Приједора, 1.400 биће под пшеницом, док ће остатак бити засијан углавном зобом, јечмом, крмним биљем и повртним културама.