latinica  ћирилица
17/10/2017 |  08:30 | Аутор: РТРС

Недостатак хране уништава сточни фонд у Српској

Сточаре широм РСепублике Српске суша је принудила да због недостатка хране, смање сточни фонд, што ће се посебно осјетити од почетка наредне године.
Мљекари - Фото: Screenshot
МљекариФото: Screenshot

Сточари из Српске кажу да се више исплати продати него куповати сточну храну. Најављују да ће се посљедице суше и смањење сточног фонда осјетити у наредне двије године .

"Наравно да у оваквим случајевима долази до пада цијене стоке усљед веће понуде", нагласио је Стојан Маринковић, предсједник Комисије за заштиту домаће производње БиХ, те додао да је сигурно да ће у оваквим условима доћи до осипања и да ће људи морати да смањују број грла стоке.

Према његовим ријечима, до Нове године ће стање вјероватно остати стабилно, а праве посљедице суше осјетиће се почетком 2018.

Драшко Бањац, предсједник Удружења фармера РС и пољопривредни произвођач из Машића, код Градишке, рекао је да ће сточари свакако бити принуђени да смањују број грла јер немају чиме да их прехране, тако да ће, како каже, сточни фонд наредних година бити много сиромашнији.

Љубо Малетић, предсједник Удружења пољопривредника РС и пољопривредни произвођач из Семберије, рекао је да ће мањак сточне хране посебно утицати на оне који држе краве музаре и који се баве товом бикова и јунади. Он је додао да се сточари у Семберији већ сада жале да неће имати довољно хране да прехране стоку, а у наредну годину или двије ће, како каже, ситуација бити још гора.

Извор: Независне новине