latinica  ћирилица
17/10/2017 |  08:24 | Аутор: РТРС

Предузећима у Срској недостају инжењери

Група предузећа из Републике Српске која запошљавају по више стотина радника и којима због специфичности посла недостаје инжењера са деценијским радним искуством, а морају их имати ако хоће на тендере, тражи од надлежних да им дозволе запошљавање пензионера ове струке.
Унија удружења послодаваца Републике Српске - Фото: РТРС
Унија удружења послодаваца Републике СрпскеФото: РТРС

Осим тога што се на тржишту рада инжењери тешко налазе, до проблема долази већ у самим поступцима јавних набавки, гдје се за слање понуде, као и само закључење уговора, траже од предузећа конкретни услови за особље ангажовано на предметном пројекту. Као један од најчешћих услова наводи се управо искуство у струци инжењера чак до 15 или 20 година.

"Изузетно квалитетни инжењери са дугогодишњим стажом су пензионисани због одредаба Закона о раду и Закона о пензионо-инвалидском осигурању, који дјелују узајамно. Пензионерима је овим онемогућен рад у Републици Српској, што није случај у Србији и ФБиХ", кажу послодавци.

Подсјећају и на одлуку Уставног суда РС, којом се утврђује да члан 141. Закона о ПИО није у сагласности с Уставом Републике Српске. Овом одлуком је утврђено да је дошло до повреде права грађана, што је гарантовано Конвенцијом о људским правима и слободама.

Извор: Независне новине