latinica  ћирилица
13/10/2017 |  22:32 | Аутор: РТРС

Шамац: Отворена "Шамачка културна јесен"

У Шамцу је вечерас, након три године паузе, отворена манифестација "Шамачка културна јесен" која ће трајати до 26. октобра.
Шамац: "Шумарска културна јесен" - Фото: СРНА
Шамац: "Шумарска културна јесен"Фото: СРНА

Манифестацију је у Галерији Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" отворила предсједник Скупштине општине Николина Шкрбић, која је нагласила да је "Просвјета" стуб културе у Шамцу.

Предсједник СПКД "Просвјета" Душан Јовановић изразио је задовољство због тога што је то друштво поново организовало "Шамачку културну јесен", истичући да не би успјели без помоћи општине Шамац, која је генерални спонзор манифестације.

Према његовим ријечима, претходница ове манифестације било је дружење шест ликовних стваралаца из Шамца, Добоја и Брчког током којег је настало 17 умјетничких слика, па је вечерас отворена и изложба слика која ће трајати до 8. новембра.

Јовановић је најавио да ће у оквиру 16. "Шамачке културне јесени" бити одржано предавање професора Милоша Ковачевића о теми "Српски језик и ћирилица", студенти четврте године Академије умјетности Бањалука гостоваће са представом Елене Трепетове Костић "Умјетност имитације", а наступиће и Етно-група "Ива".

"Умјесто конкурса за кратку причу који ове године нисмо расписали имамо представљање часописа `Нова зора` и промоцију књиге `Поље читања` аутора Симеуна Симића, чиме и завршавамо манифестацију", рекао је Јовновић.

Извор: СРНА