latinica  ћирилица
13/10/2017 |  20:14 | Аутор: РТРС

Лига нација у одбојци почиње 2018.

Свјетске одбојкашка федерација најавила је почетак Лиге нација за 2018. годину, коју ће играти женска и мушка репрезентација Србије.
Одбојка - Фото: илустрација
ОдбојкаФото: илустрација

- Ово је кључни тренутак за будућност нашег спорта. Лига нација је најважније такмичење у историји ФИВБ. ФИВБ ужива велики успјех у посљедњих 70 година, али увијек морамо да гледамо напријед и тражимо начин да се побољшамо - рекао је предсједник ФИВБ Ари Граса на прослави 70. рођендана те организације у Паризу.

Мушко такмичење ће уз Србију чинити Бразил, Италија, САД, Кина, Француска, Аргентина, Иран, Пољска, Њемачка, Јапан и Русија, док ће Аустралија, Јужна Кореја, Канада и Бугарска бити "изазивачи".

Поред српских одбојкашица, кључне екипе у женском дијелу су Бразил, Италија, САД, Кина, Холандија, Тајланд, Турска, Јужна Кореја, Њемачка, Јапан и Русија, а ту су још Аргентина, Доминиканска Република, Пољска и Белгија.

Такмичења ће чинити по 12 репрезентација, док ће преостале четири играти други турнир за улазак међу 12 најбољих.

Биће играно укупно 130 утакмица у сезони, а свака екипа ће играти бар 15, док ће свака земља бити домаћин бар једне групе, чиме ФИВБ жели да одбојку приближи навијачима широм свијета.

ФИВБ ће више детаља око такмичења представити у наредном периоду.

Извор: РТС