latinica  ћирилица
13/10/2017 |  16:58 ⇒ 17:01 | Аутор: РТРС

Ђурђев: Срби у Црној Гори најугроженији народ у Европи

Српска лига саопштила је да тренутно не постоји угроженији народ у Европи од Срба у Црној Гори, који су у посљедње двије деценије изложени бруталним притисцима и уцјенама црногорског режима, чији је циљ да мијења комплетну историју и улогу Срба у стварању црногорске државе.
Подгорица - Фото: РТС
ПодгорицаФото: РТС

"Режим у Црној Гори прогони Српску православну цркву, српски језик и ћирилицу, а из уџбеника за основну школу избацује великане српске и свјетске књижевности", рекао је предсједник Српске лиге Александар Ђурђев.

Поводом одлуке Народног музеја Црне Горе да из дјела која обухватају прикупљање, стручну обраду и презентацију музејских предмета о династијама које су владале Црном Гором избрише Немањиће, Ђурђев је поручио да је историјска чињеница да су Немањићи владали Зетом скоро два вијека, те да је Стефан Немања рођен покрај данашње Подгорице.

Ђурђев подсјећа да су Срби стварали Црну Гору и да су сви њени владари били припадници српског народа, као и да су сва најзначајнија дјела у Црној Гори написана на српском језику.

"У Земљопису Краљевине Црне Горе из 1911. године истиче се да у Црној Гори живе Срби, што очигледно смета садашњој антисрпској власти у Подгорици која жели да промијени историју, традицију, културу, вјеру, избрише српски идентитет и створи једну потпуно нову нацију", навео је Ђурђев.

Он истиче да је српски народ већ дуги низ година неравноправан у Црној Гори, упркос томе што се у преамбули црногорског Устава констатује да је Црна Гора држава равноправних грађана - Срба, Муслимана, Албанаца и Црногораца, преноси портал "ИН4С".

Ђурђев наводи да се Срби у Црној Гори не третирају као конститутивни народ, већ као национална мањина, иако, према посљедњем попису из 2011. године, чине трећину становништва у овој земљи.

"Већина грађана се изјашњава да говори српским језиком који је, да ова подмукла антисрпска хистерија буде потпуна, по том истом Уставу, сврстан у категорију другог реда, заједно са албанским кога говори мање од пет одсто становништва", каже Ђурђев.

Он каже да је још један примјер дискриминације Срба у Црној Гори проценат запослених у државној управи, у којој ради само пет одсто припадника српског народа, док је Црногораца чак 82 одсто, иако их у цијелој држави има мање од 45 одсто.

"Срби не могу бити изабрани ни на јавне функције нити могу бити судије, тужиоци, директори јавних установа, полицајци, конзули, амбасадори, па чак ни директори основних школа", каже Ђурђев.

Извор: СРНА