latinica  ћирилица
13/10/2017 |  16:29 ⇒ 18:54 | Аутор: РТРС

Уштеде довеле до смањења дефицита ФЗО Српске

Фонд здравственог осигурања Републике Српске у посљедњих 11 мјесеци зауставио је негативан тренд пословања, односно раст дефицита и обавеза, тако да су обавезе 31. августа ове године износиле 454.205.990 КМ, што је за 94.905.881 КМ мање него истог дана претпрошле, а за 121.227.589 КМ мање у односу на прошлу годину.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Из Фонда подсјећају да су 31. августа 2015. године обавезе износиле 549.111.871 КМ, а годину дана касније 575.433.579 КМ, те да је највеће смањење обавеза постигнуто, захваљујући договору о компензацији потраживања и обавеза са Хрватском у децембру 2016. године.

Из Фонда наводе да је дефицит од 1. јануара до 31. августа ове године 5.373.186 КМ, док је у истом периоду прошле године био 89.421.732 КМ, а 2015.
године 86.576.449 КМ.

"Дефицит је, финансирањем Фонда у овој години мањи за 94 одсто у односу на исти период 2016. године, односно за 93,8 одсто у односу на исти период 2015. године", наводе из Фонда.

Из Фонда напомињу да је позитиван тренд у пословању Фонда постигнут, захваљујући бројним мјерама које је предузело ново руководство, као што су смањење цијена дијализе са 130 и 110 евра на 103 евра, 20 одсто ниже цијене услуга из области кардиохирургије и других здравстених услуга у здравственим установама ван Српске, те појефтињење лијекова.

"Додатно је унапријеђена сарадња са финансијким институцијама и контролним органима, а на основу пријава које Фонд просљеђује Пореској управи наплаћено је око 20 милиона КМ доприноса у првој половини године, што је за 14 одсто више у односу на исти период прошле године", истакли су у Фонду.

У саопштењу се наводи да је новом систематизацијом Фонда смањен број руководећих мјеста, чиме су смањени и расходи за лична примања запослених.

У Фонду истичу да су смањени и расходи по основу коришћења робе и услуга, у које спадају трошкови енергије, комуналних услуга, режијски материјал, текуће одржавање и слично, и то за 67,2 одсто у односу на исти период прошле године.

Из Фонда указују и на проблеме са којима се суочавају, а на које не могу да утичу, првенствено чињеницу да се готово комплетан здравствени систем финансира од доприноса за запослене који чине само 35 одсто осигураника.

"При томе за око 40.000 радника за првих шест мјесеци ове године није уплаће допринос ни за један мјесец. Ситуација је још неповољнија, имајући у виду да трећину осигураника чине пензионери за које је у односу на регион најнижа стопа доприноса за здравствено осигурање и износи један одсто, односно 3,65 КМ мјесечно по пензионеру", истиче се у саопштењу.

У Фонду наглашавају да су све то разлози због којих су расходи већи од прихода, односно што је остварен негативан финансијски резултат у износу од 5,3 милиона КМ.

"Наиме, остварени приходи Фонда у првих осам мјесеци износили су 407,1 милион КМ, док су расходи били 412,5 милиона КМ", наглашавају у Фонду.

Из Фонда напомињу да се скоро 90 одсто укупних расхода односи на финансирање здравствене заштите осигураних лица, попут финансирања услуга које пружају домови здравља, болнице, лијекова на рецепт, лијечење ван Срспке, финансирање скупих цитостатика и биолошких лијекова, како за малигне тако и за немалигне болести.

Из Фонда истичу да разматрају могућност да болницима обезбиједе већи износ средстава у односу на сада уговорени с циљем да на овај начин осигураницима обезбиједе доступну и квалитетну болничку здравствену заштиту и да им се све услуге пружају на вријеме.

"С обзиром на то да иницијативе о додатним изворима финансирања здравственог система на нивоу БиХ још нису усвојене и да садашњи извори финансирања нису довољни, Фонд ће се обратити и Влади да у складу са својим могућностима помогне здравственом систему", наводи се у саопштењу.

Из Фонда позивају јавност Српске, власт и опозицију, да разумију значај здравственог система и висине трошкова неопходних за лијечење осигураника, те да подрже иницијативе за увођење посебних акциза на дуван и алкохол, као и иницијативу Фонда да дио премије од аутоодговорности усмјери на здравство.

Извор: СРНА