latinica  ћирилица
13/10/2017 |  15:40 ⇒ 18:46 | Аутор: РТРС

У Требињу постхумно одликовано 13 породица погинулих бораца (ВИДЕО)

Изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран уручио је данас у Требињу постхумна одликовања породицама погинулих бораца Војске Републике Српске, одликованих на иницијативу Борачке организације Републике Српске.
Требиње - одликовања - Фото: РТРС
Требиње - одликовањаФото: РТРС

Ово је симболичан чин захвалности и највећег поштовања и признања предсједника Милорада Додика и свих грађана Српске и њених институција за допринос који су погинули борци дали својом жртвом -поручио је у Требињу изасланик предсједника и генерални секретар Службе предсједника, Синиша Каран, током уручења постхумних одликовања за 11 погинулих бораца Војске РС из Требиња, Билеће, Гацка и Невесиња.

Никола Кокић, син погинулог борца који је данас одликован истиче да је поносан на свог оца који је свој живот уградио у темеље Републике Српске. Додаје да је овај ореден знак да нису заборављени, што им, како каже, пуно значи.

Наша је дужност не само да их се сјећамо него и обавеза да наставимо да градимо њихов свијетли циљ према коме су стремили - живот у слободи, достојанству и миру. Њихова дјела су водиља свих наших генерација, посебно младих - поручио је изасланик предсједника Српске.

Подсјећајући на посљедњу срамну одлуку Тужилаштва БиХ, Каран је истакао да је ово вријеме када морамо стално и изнова понављати да су Република Српска, војска и њен народ водили ослободилачки, одбрамбени, грађански рат и да су бранили породице, своја огњишта и своју слободу.

градоначелник Требиња Лука Петровић истакао је да нема сумње да је овим медаљама заслуга за народ предсједник Републике Српске показао колико цијени подвиге херцеговачких бораца чија су имена одавно уклесана на олтару слободе.

"Данашња одликовања неће, како доликује, пасти на јуначке груди, него ће бљеснути у нашим душама и подсјетити нас на велики дуг кога носимо са собом од 1991. године. Сви смо тога дуга свјесни и он нас тјера на преиспитивање и на стално постављање питања – да ли смо достојни жртве наших најбољих синова и да ли чинимо све да њихову жртву уградимо у пројекте друштвене обнове која ће донијети бољитак породицама погинулих бораца као и свој дјеци источне Херцеговине и Српске", рекао је Петровић.

Од 2012. године постхумно су одликована 1.564 погинула борца Војске Републике Срспке.