latinica  ћирилица
13/10/2017 |  14:52 | Аутор: РТРС

"Без сарадње и преговарања у БиХ нема брзе евроинтеграције"

Администрације у БиХ морају да схвате да без сарадње и преговарања неће бити у прилици да убрзају евроинтеграције, рекао је предсједавајући Регионалног савјета за сарадњу Горан Свилановић.
Горан Свилановић - Фото: Novosti.rs
Горан СвилановићФото: Novosti.rs

Свилановић је, на панелу "ЕУ-Балкан; Каква је наша заједничка будућност" у оквиру програма Београдског безбједносног форума, рекао да је, када је ријеч о интеграцији БиХ у ЕУ, кључна ријеч у том процесу преговарање.

Ма колико се то чинило немогућим у овом моменту сарадња и комуникација између администрација у БиХ је кључ интеграција те земље у ЕУ, рекао је Свилановић.

Он је нагласио да не може да прихвати тврдње да су безбједносни изазови у Европи оригинално потекли са Балкана, пренијели су београдски медији.

Он каже да је тачно да на Балкану постоји прање пара, корупција, организовани криминал, али да тероризам није дошао са Балкана у Европу иако се чују гласови који за тако нешто оптужују Албанију, БиХ и самопроглашено Косово. "То једноставно није тачно и нема смисла", рекао је Свилановић.

Према његовим ријечима, тероризам у Француску или Велику Британију није стигао са самопроглашеног Косова или из БиХ.

"Тероризам који се дешава по Европи нема упориште на Балкану већ је дио много компликованијих глобалних процеса који се одвијају годинама уназад", оцијенио је Свилановић.

Извор: СРНА