latinica  ћирилица
13/10/2017 |  13:19 ⇒ 13:25 | Аутор: РТРС

Астероид је прошао поред Земље, а ево гдје је био "најближи" (ВИДЕО)

Астероид који је јуче ујутро прошао на раздаљини од око 42.000 километара од Земље није алармирао научнике НАСА. Они су тај велики свемирски камен, означен као 2012 ТЦ4, одавно очекивали.

Астероид, чија је величина процијењена на између 14 и 100 метара у пречнику, није сматран за потенцијално опасан по Земљу. Ипак, раздаљина на којој се нашао била је, космичким речником, веома мала.

Раздаљина од 42.000 километара представља једну десетину удаљености од Земље до Мјесеца, а на тој раздаљини орбитира и неколико стотина сателита.

Увјерени да ће астеоид поред Земље проћи без посљедица и наставити своје лутање Соларним системом, научници су његово бесциљно путовање искористили да тестирају систем за детекцију астероида који би требало да буде способан да одреди када лет неког астероида буде представљао стварну претњу за нашу планету.

"Прелет астероида је искоришћен за тестирање свјетске мреже за детекцију и праћење, како бисмо оцијенили наше способности да заједничким снагама одговоримо на потенцијални удар астероида који би могао да представља стварну пријетњу по Земљу", изјавио је НАСА-ин научник Мајкл Кили.

Хиљаде телескопа широм свијета посматрало је како се 2012 ТЦ4 приближава Земљи. Најближе се, на свом путовању, приближио Антарктику. На основу тога, научници су били у прилици да процијене његову величину и сагледају начине како да унаприједе системе детекције.

На нашу срећу, НАСА-ини научници вјерују да су сада у стању да индентификују 90 одсто комета и астреоида, величине преко једног километра и који би били у стању да приђу довољно близу да би могли да угрозе Земљу.

Извор: Б92, mashable.com