latinica  ћирилица
13/10/2017 |  12:55 | Аутор: РТРС

Суђење Азри Башић: Налаз вјештака о тежини повређивања заробљених Срба

У наставку суђења Азри Башић, оптуженој за убиство и злостављање заробљених српских цивила у Дому ЈНА у Дервенти и на подручју села Поље 1992. године, вјештак медицинске струке Љубомир Цуркић предочио је налаз о врсти, тежини и начину настанка повреда код Срба које су затворили припадници Хрватског вијећа одбране и Ријечке бригаде.
Азра Башић - Фото: СРНА
Азра БашићФото: СРНА

Цуркић је у Суду БиХ рекао да је налаз сачинио 2. јануара 2008. године на захтјев Окружног тужилаштва у Добоју, а на основу медицинске документације коју му је то тужилаштво доставило.

Вјештак је навео да су код Момира Лазића констатовани прелом кључне кости и ребара, те ожиљци на кожи које су узроковале опекотине ужареном жицом.

Код Борислава Миодраговића, осим прелома ребара, констатовани су ожиљци на кожи узроковани посјекотинама и опекотинама, док је код Неђе Благојевића установљен прелом ребара настао дјеловањем тврдих, тупих предмета.

Цуркић је навео да су код Илије Ћука, осим повреде средњег чланка прста, констатоване опекотине и посјекотине на четири мјеста на леђима изгледа крста насталих дјеловањем ужарене жице или оштрог предмета.

Код Луке Пајковића констатовани су ожиљци коже настали опекотинама, а код Милета Кузмановића прелом ребара, расцјеп бубне опне и ожиљци од опекотина нанесених ужареном жицом на усној шкољци.

Вјештак је код Боре Марковића констатовао експлозивну рану поткољенице, код Радослава Стојаковића нагњечење кичме, код Здравка Видовића нагњечење грудног коша и ожиљке на кожи, а код Сретена Јовановића нагњечење главе и грудног коша и оштећење зуба.

Након изнесеног налаза вјештака, тужилац Миланко Кајганић прочитао је релевантне дијелове исказа преминулог свједока Петра Марковића, који је дао 21. октобра 1994. године Основном суду у Дервенти.

Марковић је изјавио да су га, након заробљавања у селу Живинице 2. маја 1992. године, испитивали припадници Хрватског вијећа одбране у селу Поље, међу којима је била Азра Башић.

"Питали су ме за радио-станицу, а Азра Башић, за коју сам чуо да је била припадник Ријечке бригаде, ударала ме песницом по лицу и пријетила да ће ме заклати. Послије сам пребачен у Дом ЈНА у Дервенти и ту ме нису тукли", рекао је Марковић и додао да је касније пребачен у логор на Рабичу у којем су затворени Срби лежали на поду прекривеном водом.

Тужилац је прочитао и исказе бившег полицајца Бесима Бегића, те Здравка Видовића који из здравствених разлога нису могли доћи да свједоче у Суду БиХ.

У исказу, који је 1. септембра 2003. године дао Полицијској станици у Дервенти, Бегић је навео да је знао да је ХВО држао Дом ЈНА у Дервенти, али да не зна ништа о убиству Благоја Ђураша, којег је од раније познавао, јер је у том периоду био службено одсутан. Према његвом ријечима, чуо је да је у Дервенту дошла Азра из Ријечке бригаде, те да ју је први пут видио 1994. године.

Свједок Здравко Видовић дао је три изјаве. У првој, коју је дао 21. новембра 1994. године у Основном суду у Дервенти, рекао је да су га, након хапшења 26. априла 1992. године, припадници ХВО-а и Ријечке бригаде, са мјештанима из Чардака одвели у Дом ЈНА гдје су их тјерали да гутају со и једу југословенске динаре.

"Ту су били неки Гавран и Азра. Ударали су нас ногама, рукама, палицама. Сви смо били крвави, а они су нас тјерали да са пода лижемо крв. Када је на под од удараца пао Благоје Ђураш, пришла му је Азра и ножем пресјекла врат. То смо морали гледати, а ја нисам смио. Пришао ми је један војник и, уз пријетњу ножем, натјерао да то гледам", испричао је Видовић.

Он је свједочио да је, са осталим заробљеницима, одведен у подрум у којем су били два дана. За то вријеме, затворени Срби су одвођени на испитивање, након чега су се враћали крвави. Из Дома ЈНА, пребачени су у логор на Рабичу.

У изјави од 23. маја 2006. године, коју је дао у Полицијској станици у Дервенти, Видовић је навео да је након заробљавања 26. априла 1992. године, са 30-так мјештана Чардака одведен у једну кућу у селу Поље, гдје су их војници ХВО-а и Ријечке бригаде одмах почели тучи.

"Након два часа, одвели су нас у Дом ЈНА у Дервенти, у којем су нас појединачно изводили на испитивање. Говорили су нам да смо четници и питали ко је војвода. Предвече је доведен Благоје Ђураш којег су претукли јер су мислили да је он војвода. Азра је клекнула поред њега и казала: `Видјећете сада како Аркановка коље`, рекао је Видовић.

Послије тога, свједок је да су одведени у подрум одакле су их изводили на батинање.

Исти исказ Видовић је дао 18. септембра 2008. године Окружном тужилаштву У Добоју.

Суђење ће бити настављено 27. октобра.

Извор: Срна