latinica  ћирилица
13/10/2017 |  12:44 | Аутор: РТРС

"У трагању за косовским рјешењем узети у обзир жеље и Срба и Албанаца"

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Србије Марко Ђурић је рекао да је вријеме да у трагању за рјешењем питања Косова и Метохије почне да се узима у обзир шта Албанци и Срби у тој покрајини желе и да се настави још интензивније са дијалогом.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

"Треба да наставимо још интензивније са дијалогом, али да узмемо у обзир страхове и Срба и Албанаца. Ситуација уопште није добра. Ситуација на терену је веома осјетљива и ми и морамо да будемо одговорни и да водимо друштва ка помирењу, а не ка конфликту", рекао је Ђурић на панелу Београдског безбједносног форума.

Наводећи да и данас постоји лоша пракса да Срби не буду консултовани, Ђурић је истакао да је Србија потпуно посвећана рјешавању великог, генерацијског косовског проблема кроз дијалог и мирним средствима, али да Београд нема у Приштини партнера за спровођење постигнутих споразума.

Ђурић је рекао да је у протеклом периоду начињен велики број договора, али да је Приштина укинула званичника у администрацији задужног за имплементацију.

"Мјесецима немамо партнера за дијалог и имплементацију. Сада висимо у ваздуху и зависимо од њихове милости да именују некога ко ће се бавити тиме", рекао је Ђурић.

Ђурић се заложио за интензивнији дијалог, посебно након што је већина албанских грађана на Космету у јуну гласала за лидере коју су 1999. године били ратни команданти, што значи да је степен национализма и даље веома.

Он је рекао да за Србе Косово и Метохија представља аутономну покрајину, за Албанце и дио свијета независну државу, те додао да један велики број Албанца жели да буде дио велике Албаније, док Срби на Космету желе да остану дио Србије.

Он је навео да није сигуран да се жеље Албанаца завршавају са проглашењем независности, а као примјер је навео то што је Албанија именовала три званичника у својој администрацији који су са Косова, док предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи тражи да сви Албанци са Космета добију пасоше Албаније.

"То јасно говори да ни највиши званичници приштинске администарције нису задовољни својим статусом као грађани", додао је он.

Ђурић је рекао да је Београд спреман да ради са Приштином на постизању нормалности и бољег живота грађана, као што је боља економија, више радних мјеста, мања незапосленост, али је указао и на неуспјех Приштине да омогући повратак протјераних Срба.

Извор: СРНА