latinica  ћирилица
13/10/2017 |  12:26 | Аутор: РТРС

Лидери опозиције писали Додику

Лидери опозиционих странака у Српској данас су предсједнику Републике Српске Милораду Додику упутили писмо у којем су навели да не виде смисао његовог позива на састанак након ослобађајуће пресуде Насеру Орићу.
СзП-прес конференција - Фото: СРНА
СзП-прес конференцијаФото: СРНА

Они наводе да Додик често спроводи "неодговорну државну политику" о чему их је увјерио сваки пут када је "злоупотријебио њихову добру вољу" да заједно рјешавају националне и државне проблеме српског народа и Републике Српске.

Лидер СДС-а Вукота Говедарица, ПДП-а Бранислав Бореновић, НДП-а Драган Чавић и СРС-а Српске Миланко Михајилица поручили су Додику да би његов позив "био вриједан поштовања" када би били увјерени да су његове намјере искрене и у духу његове улоге описане чланом Устава Републике Српске којим се предсједник Републике обавезује да изражава државно јединство и представља Републику.

"Нажалост, нисте нам дали прилику до сада да се увјеримо да највишу државну функцију у Републици обављате на начин прописан овом уставном одредбом, већ напротив, кршећи Устав Републике Српске Ви изазивате и подстичете подјеле и проузрокујете мржњу и сукобе својим неодмјереним и непримјереним јавним дјеловањем против оних који износе у јавност ставове са којима се не слажете", навели су они.

Лидери опозиције додају да су, схватајући сву тежину ослобађајуће пресуде Орићу, и јасно се супростављајући оваквом неефикасном и неодговорном раду Тужилаштва и Суда БиХ, као и сваком постојећем недозвољеном интересном и политичком утицају на рад ових правосудних институција, потпуно опредијељени да се ова пракса прекине, а посебно у дијелу континуитета пресуда ратним војним и политичким вођама и доказаним злочинцима такозване Армије БиХ.

Подсјећају да су ставове поводом ове срамне и штетне ослобађајуће пресуде објавили јавно и да ће на томе радити са свима који то хоће.

"Уколико се вратите оном што је Ваша уставна обавеза, а то је да представљате јединство свих грађана, да поштујете Народну скупштину и развијате демократију, да водите одговорну државничку политику, тада ћемо размотрити могућност разговора са Вама", поручили су Додику лидери СДС-а, ПДП-а, НДП-а и СРС-а Српске.

Извор: СРНА