latinica  ћирилица
13/10/2017 |  12:23 | Аутор: РТРС

Марчета: Покренути иницијативу за формирање заједнице српских општина

Србима у федералним општинама Дрвар, Гламоч, Босанско Грахово и Босански Петровац годинама се ускраћују основна људска права и крајње је вријеме за покретање иницијативе за формирање заједнице српских општина или српског кантона у Федерацији БиХ, поручио је делегат у Дому народа Парламента Федерације БиХ Миле Марчета.
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba) -
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba)

Он је позвао носиоце највиших функција у Републици Српској и Србији и представнике међународне заједнице да покрену иницијативу за формирање заједнице тих српских општина, истичући да српски народ ту нема никаквих права и могућности да живи.

"Представници српског народа годинама указују на проблеме и ускраћивање основних људских права у овим општинама. Крајње је вријеме за покретање иницијативе за формирање заједнице српских општина или српског кантона у ФБиХ, у супротном нас у догледно вријеме неће бити на овим просторима", рекао је Марчета Срни.

Он је подсјетио да је и из пописа становништва видљиво да Срба скоро да и нема у ФБиХ.

"Инфарструктура у српским повратничим општинама је уништена, привредних субјеката нема, српској дјеци ускраћено је право на националну групу предмета, а кантоналне и институције ФБиХ уоште не помажу, нити желе да ријеше проблеме. То је сурова стварност због ћега ће Срби напустити вјековна огњишта", каже Марчета.

Он је подсјетио да су Дрвар, Гламоч, Босанско Грахово и Босански Петровац биле слободарске општине у којима су поштивана права свих, за разлику од данашњег времена.

"Дрвар је био један од три слободна града 1941. године на простору тадашње Југославије. Сада на подручју ове општине, али и осталих српских повратничких општина нема слободе и права за српски народ", нагласио је Марчета.

Он је поновио да је за наведене општине значајно што им Србија финансијски помаже.

"Средства која смо добили из Србије су значајна, али се мора наћи трајно рјешење за српски народ. Срби у ФБиХ не могу утицати на доношење одлука, а самим тим и заштити национални витални интерес, што је видљиво и у Дому народа Парламента ФБиХ", закључио је Марчета.

Извор: СРНА