latinica  ћирилица
13/10/2017 |  11:29 ⇒ 12:46 | Аутор: РТРС

Промовисана књига "Породична преписка кнеза Милоша Обреновића" (ВИДЕО)

У оквиру програма "Шантићевих вечери поезије", невесињска Народна библиотека организовала је промоцију књига "Породична преписка кнеза Милоша Обреновића", ауторке Татјане Брзуловић Станисављевић, и "Кућа несагоривих речи", Дејана Ристића.
Породична преписка кнеза Милоша Обреновића - Фото: РТРС
Породична преписка кнеза Милоша ОбреновићаФото: РТРС

Ради се о научним остварењима, која су проистекла из рада и библиотечког садржаја Народне библиотеке Србије.
Књига "Породична преписка кнеза Милоша Обреновића", настала је на основу сачуване архивске грађе, коју је легатор Јоцо Вујић поклонио Народној библиотеци Србије.

Преписке, њих 179, послије више од осамдесет година, први пут су изложене јавности, и одсликавају родитељску и породичну личност кнеза Милоша, за вријеме изгнанства. 

"Породична преписка, посебно када се ради о једној династији, каква је била Обреновића. Увијек интригира људе, сазнала сам нешто ново, посебно какав је Милош био као родитељ", истакла је ауторка Татјана Брзуловић Станисављевић.

Писма су била насловљена на сина, кћерку, браћу. Ауторка каже да је, будући да је Милош био неписмен, било потребно доста времена да се писма дешифрују, јер је било више писара.

"Нека су писма била читљива, нека нису, писана су архаичним језиком почетком деветнаестог вијека", додала је Брзуловић Станисављевић.

С обзиром на то да Народна библиотека Србије нема своју историју, "Кућа несагоривих речи", прва је књига тог типа. Обрађује њен настанак од 1838.у Крагујевцу, до потпуног уништења у Београду, током нацистичког бомбардовања 1941. Тренутно је највећа национална библиотека у овом дијелу свијета и броји око шест милиона библиотечких јединица.

"Национални фонд је од непроцјењиве вриједности. када је изгорио, садржавао је око пола милиона књига. У хронолошком распону од око хиљаду година, највриједније књиге из средњовјековне српске историје су нестале", истакоа је аутор Дејан Ристић.

Двије изузетно вриједне књиге, вечерас ће бити представљене у Мостару, а сутра у Требињу.