latinica  ћирилица
13/10/2017 |  10:29 ⇒ 11:25 | Аутор: РТРС

Фергусон: Нема напретка у правосуђу БиХ

Британски амбасадор у БиХ Едвард Фергусон изјавио је да је веома разочаран недостатком напретка у правосуђу БиХ, истичући да без владавине права БиХ никада неће постати потпуно стабилна и просперитетна, а стране инвестиције се неће повећати и грађани ће наставити да напуштају земљу.
Едвард Фергусон - Фото: nezavisne novine
Едвард ФергусонФото: nezavisne novine

"Мислим да главни проблем није недостатак новца, проблем је недостатак лидерства, осјећаја ургентности и воље", оцијенио је британски амбасадор.

Он је за "Ослођење" рекао да постоји велики број људи у правосудном сектору који се истински труде, али да се они боре против превеликог политичког утицаја, некомпетентности и интерне корупције.

Коментаришући позив чланова СНСД-а делегацији из Велике Британије која је недавно боравила у Сарајеву да се рјешења за БиХ не намећу са стране, Фергусон је рекао да је главна порука делегата из Републике Српске била да нема довољно интерног дијалога у БиХ.

"Заиста вјерујем да је недостатак комуникације срж проблема у БиХ, јер без комуникације не може бити ни повјерења", додао је Фергусон.

Он је истакао да су премијери Републике Српске и Федерације БиХ Жељка Цвијановић и Фадил Новалић "урадили одличну ствар у томе што уско сарађују да би осигурали да се реформе ускладе у оба ентитета".

"Да су други слиједили њихов примјер, неке од ситуација су се могле избјећи", констатовао је Фергусон.

Британски амбасадор сматра да ће без повећања акциза БиХ изгубити значајне износе у грантовима и нискокаматним задужењима од ЕУ, ЕБРД-а и других - свеукупно око 500 милиона евра.

"Без тог новца нећете моћи градити ауто-путеве који могу помоћи да се побољша ваш економски раст у будућности", упозорио је Фергусон.

Извор: Срна