latinica  ћирилица
13/10/2017 |  09:52 ⇒ 10:50 | Аутор: РТРС

Суд БиХ - Мјесто дискриминације српског народа

Правосудне институције БиХ понашају се дискриминаторски према српском народу, што потврђује податак да више од половине оптужених за ратне злочине чине Срби, а та дугогодишња пракса настављена је и у посљедњих годину када су од 77 оптужених 52 била српске националности, пише данас "Глас Српске".
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: Screenshot
Суд и Тужилаштво БиХФото: Screenshot

Подаци о оптуженим и осуђеним за ратне злочине садржани су у извјештају о анализи и плану активности тражења несталих лица, истраживању и процесуирању ратних злочина, који је јуче усвојила Влада Републике Српске.

Извјештај, који је обухватио период од почетка рада Тужилаштава и Суда БиХ до краја августа ове године, израдио је Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

У извјештају је наведено да је посебно забрињавајућа чињеница да је од 52 лица српске националности против којих је у посљедњу годину потврђена оптужница, њих 48 оптужено за злочин против човјечности, док истовремено за то кривично дјело није оптужен ниједан Бошњак.

Потврђена је и једна оптужница за геноцид, а најтежи облик ратног злочина стављен је на терет припаднику српског народа.

Суд БиХ је од почетка рада до краја августа ове године потврдио оптужнице против 654 лица, а више од половине оптужених су Срби.

Оптужница је потврђена против 384 лица српске националности и број оптужених Срба несразмјерно је висок у односу на број оптужених из остала два конститутивна народа, наводи се у овом извјештају.

Иако је Европски суд за људска права донио одлуку којом се забрањује ретроактивна примјена Кривичног закона БиХ на извршиоце кривичних дјела у ратном периоду, Суд БиХ је наставио праксу потврђивања оптужница по том, за извршиоце, строжем закону.

Суд БиХ је у истом периоду донио пресуде у којима је изречена казна за 195 лица на 2.320 година затвора, а Срби су у просјеку добијали скоро двоструко строже казне него припадници друга два народа.

Подаци показују да Суд БиХ изриче драконске казне Србима, који су осуђени на 1.728 година и шест мјесеци затвора, па у просјеку добијају 13,9 година, Хрвати 9,2 године затвора, а Бошњаци 7,7 година.

Највеће казне изречене су за злочине почињене над Бошњацима и на њих се односи 49 одсто свих казни, док је за злочине над Србима изречено тек 11 одсто од укупно изречених казни затвора, наведено је у извјештају.

Правосуђе на нивоу БиХ наставило је и праксу да терети Србе за најтежа кривична дјела која се тичу ратних злочина, тако да су за геноцид искључиво оптуживани Срби, а на терет им се ставља и највећи број оптужница за злочин против човјечности који је, према међународном праву, друго најтеже кривично дјело, закључује се у овом извјештају.

Србима се на терет, осим индивидуалне, ставља ки омандна одговорност, док су минорне казне Суда БиХ за злочине почињене над српским народом.

Извор: Глас Српске, Независне новине