latinica  ћирилица
13/10/2017 |  08:51 | Аутор: РТРС

По: Вашингтон да изгради још снажнији однос са Београдом

Сједињене Америчке Државе треба да изграде још снажнији однос са Србијом и нађу начин за промовисање партнерства ради стабилности цијелог региона Балкана, рекао је амерички конгресмен Тед По, копредсједавајући српског кокуса по повратку из посјете Србији.
Бијела кућа, Вашингтон - Фото: AFP
Бијела кућа, ВашингтонФото: AFP

Амерички конгресмен најавио је да ће предсједнику САД Доналду Трампу и формално и неформално пренијети поруку предсједника Србије Александра Вучића и подстаћи га да посјети Србију.

"Мислим да ће ако оде, Трамп установити да се Србима, баш као и Американцима, веома допада он и његов неконвенционалан начин лидерства. Та посјета би била добра за Србију и САД, надам се да ће отићи", рекао је По за "Глас Америке".

Говорећи о писму које је заједно са још 13 чланова конгреса упутио америчком државном секретару Рексу Тилерсону, По каже да је то учињено јер је потребан позитивнији однос САД са Србијом.

"То је добро не само за САД већ и за Србију, да разговарамо о томе како да будемо бољи партнери. То је добро не само за билатералне односе, већ помаже и стабилности у региону", оцијенио је По.

Према његовим ријечима, ако је Србија стабилна у региону и друге земље региона биће стабилније.

"Наш циљ је стабилност у региону, као и да имамо демократску владу у Србији са којом САД могу да наставе партнерство", навео је По.

По оцјењује да је претходна америчка администрација игнорисала Балкан и да је то била грешка. "Надам се да ова администрација неће игнорисати Балкан, ниједну од земаља Балкана", каже По.

Када је ријеч о односу према НАТО, По наводи да разумије зашто Србија не жели да буде у НАТО, али жели да буде у ЕУ.

"Свакако бих подржао Србију у жељи да уђе у НАТО, али разумијем да она жели да буде неутрална земља и нећу улазити у расправе око тога", рекао је По.

Он је оцијенио да је за дугорочну стабилност Европе важно да се схвати да се "Русија није промијенила од времена Совјетског Савеза".

Извор: СРНА