latinica  ћирилица
13/10/2017 |  07:37 ⇒ 15:29 | Аутор: РТРС

Којић данас о информацијама о ратним судијама и тужиоцима

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић данас ће на конференцији за новинаре у Бањалуци говорити о информацији која ће бити упућена Високом судском и тужилачком савјету /ВСТС/ БиХ о судијама и тужиоцима у правосудним органима на нивоу БиХ који су током рата затварали Србе по логорима.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"Савјет треба да осигура независно, непристрасно и професионално правосуђе, а са људима који су затварали Србе по логорима мислим да не може да буде ни независно, ни непристрасно нити професионално", рекао је Којић Срни.

Он је навео да у Суду и Тужилаштву БиХ има девет судија и шест тужилаца који су током рата на основу уредбе тадашњег Предсједништва именовани за војне судије, након чега су њихова именовања објављена у Службеном гласнику такозване Армије БиХ.

Којић каже да су неки од њих били војне судије у логорима, попут логора "Виктор Бубањ".

"Против неких од њих су поднесене и кривичне пријаве о нехуманом поступању према заробљеницима српске националности, али и поред тога они су именовани на судијску функцију у Суду или Тужилаштву БиХ", рекао је Којић.

Он је упитао како су та лица могла да буду именована на тако важне функције поред свих провјера које је требало да прођу приликом именовања и с обзиром на то шта су све радили српским заробљеницима.

О информацији ће, осим Којића, говорити и службеници Центра Виктор Нуждић и Дарио Новковић, саопштено је из Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Конференција ће бити одржана 9.30 часова у прес-центру Владе Републике Српске.

Некадашњи Центар јавне безбједности Српско Сарајево и Министарство унутрашњих послова Српске поднијели су раније двије кривичне пријаве против судије Суда БиХ Шабана Максумића под оптужбом да је затворенике српске националности физички злостављао, лишавао права на правично и непристрасно суђење, изнуђивао исказе, те наређивао стражарима да их присиљавају и туку док не потпишу унапријед припремљене изјаве.

Максумић је био предсједавајући Судског вијећа Суда БиХ које је првостепено ослободило команданта такозване Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића за злочине над српским ратним заробљеницима у Сребреници 1992. године.

Извор: СРНА