latinica  ћирилица
12/10/2017 |  19:39 ⇒ 22:46 | Аутор: РТРС

АФП: Словенија модел за Каталонију?

Француска агенција АФП пише да се Словенија помиње као могући модел за напоре Каталоније да се одвоји од Шпаније, подсјећајући да је Словенија постала независна држава 1991. године у крвавом распаду Југославије.
Борут Пахор - Фото: Screenshot
Борут ПахорФото: Screenshot

Агенција је хронолошки објаснила пут Словеније од референдума у децембру 1990. године, до јуна 1991. године када је ова држава, садашња чланица ЕУ, прогласила независност.

АФП наводи да је велики број грађана и словеначких медија подржао отцјепљење Каталоније преносећи и ријечи предсједника Борута Пахора.

"Срца многих Словенаца куцају за народ Каталоније", рекао је актуелни предсједник Словеније, који је и кандидат на предстојећим предсједничким изборима заказаним за 22. октобар.

Према ријечима првог министра спољних послова независне Словеније Димитрија Рупела, та држава источне Европе која се граничи са Аустријом, Италијом и осталима искористила је "веома пригодан тренутак".

"Ми смо независност добили усред 'прољећне олује' у Европи или, ако вам се више свиђа, усред југословенске кризе и кризе Совјетског Савеза крајем Хладног рата", рекао је Рупел за АФП.

Агенција наводи да је Словенија као и Каталонија имала снажну економију, као и већи степен аутономије у оквиру бивше заједничке државе.

Словенија је, како је Рупел рекао, ишла полако.

"Одржали смо референдум који нико није покушао да спријечи, извели смо га у миру, а затим чекали шест мјесеци да бисмо прогласили независност. Свеукупно, девет мјесеци је прошло од референдума до краја кризе. Процес међународног признања продужен је до прољећа 1992.", истакао је Рупел.

Међутим, како се наводи, много важније било је посредовање Европске уније и тромјесечни период транзиције.

За Шпанију и Каталонију такав период би могао да омогући "да сва непријатељства и пријетње буду уклоњене како би преговори били могући", сматра Рупел.

"ЕУ би требало да постави оквире за такав дијалог, а затим бисмо ми могли да помогнемо са својим искуством и саосјећањем", додао је Рупел.

Званично, влада Словеније позвала је на мирно рјешење каталонске кризе, наводећи да је то унутрашње питање, али су неки водећи политичари отворено изнијели своје симпатије, подсјећа агенција.

"Као предсједник морам да будем свјестан да моја позиција може да буде схваћена као мијешање у домаћу политику других држава. Али то је такође право да кажем да смо ми Словенци свјесни да смо независност добили кроз самоопредјељење и да и други људи имају право на то", рекао је словеначки предсједник Пахор.

Извор: Танјуг