latinica  ћирилица
12/10/2017 |  18:52 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Гдје је завршио новац од продаје виле и земље на Требевићу?(ВИДЕО)

Општина Источни Стари Град злоупотријебила је добру вољу Владе Републике Српске, продавши приватном лицу објекат Дом банке и 3,5 дунума земљишта на Требевићу, које је добила за развој туризма, речено је за РТРС у Влади.
Вила на Требевићу - Фото: РТРС
Вила на ТребевићуФото: РТРС

Бивши објекат Привредне банке Сарајево, а данас Вила Андреа и 3,5 дунума припадајућег земљишта на Требевићу у септембру 2015. Одлуком Владе Републике Српске додијељено је општини Источни Стари Гради. С правом власништва, али условно за развој туризма. У Одлуци није наведено да се некретнине смију прометовати, а управо је то и урађено.

Директор Службе за заједничке послове Владе републике Српске Горан Маричић рекао је да је воља Владе у овом случају злоупотријебљена тако што је поменута некретнина прометована у приватне сврхе и да је сада на надлежним органима и Правобранилаштву да утврди да ли је ту било злоупотреба или није.

Из Правобранилаштва Републике Српске стигао је одговор да нема основа за подизање тужбе за раскид или ништавност уговора, као ни евентуалну накнаду штете.

У локалном СНСД-у разочарани су ставом Правобранилаштва. Кажу да их је начелник Источног Старог Града Бојо Гашановић изиграо, јер је обећао да ће средства од продаје некретнина добијених од Владе Српске бити уложена у изградњу канцеларије Општине и станичног одјељења полиције на Требевићу, што се није десило. Обећана градња ватрогасног дома се реализује кредитом, а не средствима од продаје- тврде у СНСД-у.

"Никада није презентовано за колико је објекат и земљиште на Требевићу продато, нити је у МЗ Требевић изграђен обећани објекат за потребе грађана", стоји у саопштењу СНСД-а.

У општини Источни Стари Град негирају да су злоупотријебили добру вољу Владе. У продаји некретнина, тврде, нема ништа спорно, али ипак не знају колико новца се слило у општински буџет од продаје објекта и земљишта.

- Послије додјеле Владе ту некретнину смо продали у сврху развоја туризма. Не знам тачно за колико новца је продата. Било је речено да ће од тог новца да се направи канцеларија општине и станично одјељење полиције. То је актуелно и ради се на томе - каже предсједник СО Источни Стари Град Стеван Санда.

Иако се у медијима спекулисало да је Дарко Бабаљ власник некретнина на Требевићу, у РУГИП Републике Српске потврдили су нам да су предметне некретнине укњижене на особу чије се име спомињало и у ранијим купопродајним транскацијама општинске земље у Источном Старом Граду.

Од 2014. локална власт у Источном Старом Граду продала је близу 300 дунума општинске земље, најчешће купцима из федералног Сарајева чак и арапском шеику. Најчешће под изговором развоја локалне заједнице. У СНСД-у кажу да је Источни Стари Град и даље инфраструктурно неразвијена општина.