latinica  ћирилица
12/10/2017 |  17:29 ⇒ 23:09 | Аутор: РТРС

Хоће ли Шпанија завршити као Југославија? (ВИДЕО)

Генерални секретар НАТО-а, крајем марта мјесеца 1999. године, изговорио је кратку и пророчанску реченицу "Стријела је одапета"? То је рекао на једној од конференција за штампу када су га новинари питали да ли има шансе за мирно рјешење Косовске кризе.
Шпанија - Каталонија - Фото: Screenshot
Шпанија - КаталонијаФото: Screenshot

Стријела која је одапета 1999. године у Авијану и пошла према Косову и Метохији није се зауставила.

Она и даље путује и за ових 18 година је, осим на Космет, стигла и до, Донбаса и Крима, Шкотске, Курдистана и сада се указала Каталонцима.

На свом путу, добро упућени сматрају, да ће "стријела" посјетити још бројне просторе, јер је тако дизајнирана да, иако је требало да погоди само Србији, она у ствари директно погађа суверенитет и територијални интегритет независних држава.

Када је Шпанац, Хавијер Солана, са позиције шефа НАТО снага убјеђивао Србе да не треба да брину што губе Косово, јер ће ионако једног дана живјети сви у Европи која неће имати границе, није ни слутио да улази у насилну промјену међународног поретка, који није заобишао ни његово двориште. Европа тврди, Косово је јединствен случај, а Солана пред Каталонцима ћути.

Новинарка Љиљана Смајловић сматра да Солана ништа сам није одлучивао.

Некад Косово, јуче Крим, данас Каталонија, а сутра можда Баварска, Јужни Тирол, Белгија, Баскија, све су то простори са којих се посматрао и подржавао распад бивше Југославије.

Многи ће рећи да шпански Устав не дозвољава отцјепљење, за разлику од Устава СФРЈ који је то омогућио бившим југословенским републикама.

Док једни увјеравају да је Устав из 74. дозвољавао самоопредјељење до отцјепљења, други сматрају да није било мјеста сецесији и да је све погрешно тумачено.

За неке, дисолуција бивше Југославије још није завршена. Помињу Санџак и Војводину. За упућене, од отцјепљења Каталоније нема ништа.

На сцени су правне и политичке вратоломије како би се доказало да се Косово и Каталонија не могу поредити.

Европски званичници све теже одговарају на питање: "Ако је могло Косово, зашто не би могли ми".

Европска унија је пред крупним проблемом и дилемом-или ће се служити правним аргументима или ће и даље са позиције силе одлучивати о слабијим. Ово друго јој се због Косова и 1999. године, већ обија о главу.

Опширније погледајте у прилогу: