latinica  ћирилица
12/10/2017 |  17:18 ⇒ 22:49 | Аутор: РТРС

Шпигл: Загреб је најдосаднији европски град

Загреб је јако досадан град у којем је најбоља ствар - аутопут према мору. Објављено је то у репортажи у угледном њемачком листу "Шпигл".
Загреб - Фото: Wikipedia
ЗагребФото: Wikipedia

Како преживјети "загребачку тугу" док се налазе у у хрватској пријестоници њемачким туристима објаснила је новинарка Ане Хеминг и понудила им неколико савјета.

Иронично се наводи да је "врхунац љета у Загребу" био концерт групе "Дуран Дуран", који се могао чути и у забаченим четвртима, а да би њихова пјесма Ordinary World  могла "бити локална химна", преноси хрватски портал Индекс писање њемачког листа.

Иако су читаоци Лоунли планета Загреб прогласили дестинацијом број један 2017. године, новинарка Шпигла пише да пјешачка зона у центру града подсјећа на њемачку провинцију, попут градова Росток или Бохум.

Кафићи у центру описују се као превише слични, "са ланџ изгледом, који је био мода почетком вијека", а ништа занимљивији нису ни тржни центар "Долац", нити Горњи град.

"На ивицама Загреба могу се наћи тренуци у којима тупоћа прераста у авантуру, у метрополи која би требало да се такмичи за најдосаднији град, барем у Европи", пише Шпигл и препоручује туристима да град откривају возећи се трамвајем јер "бицикл могу да возе само полако, а бициклистичке стазе су заправо на тротоарима".

"Мост младости" описан је као "бетонски брутализам", док на Бундеку недостаје воде у вјештачком језеру и све изгледа тужно. Јарун је још гори, сматра репортерка њемачког листа.

Спомиње се и Хрелић, на којем се продаје стара роба, "ствари које људе тјерају да се зацрвене".

У Музеју савремене умјетности новинарка је провела три сата, али у то вријеме није срела друге посјетиоце јер "вријеме за умјетност је, чини се, луксуз."

Ријетку похвалу добио је кафић "Криви пут", као и поглед на град са Сљемена који је "величанствен".

"Најбоља ствар у вези Загреба је ауто-пут према мору", пише новинарка и наводи како је тако стигла и до Ријеке која ће бити европска пријестоница културе 2020. године.

Занимљиве су ријечке плаже, на којима се људи купају са великим контејнерима у позадини, а навече се може јести риба на обали. Ту је и Титов брод који чувају тројица чувара.

Извор: РТС