latinica  ћирилица
12/10/2017 |  16:11 | Аутор: РТРС

Националним споменицима проглашене двије бањалучке улице

Комисија за очување националних споменика БиХ прогласила је националним споменицима амбијенталну цјелину - улице краља Петра Првог Карађорђевића и Младена Стојановића у Бањалуци, те историјско подручје - некрополу са стећцима на локалитету Гребнице у насељу Дринско у општини Вишеград.
Бања Лука - Центар - Фото: РТРС
Бања Лука - ЦентарФото: РТРС

"За националне споменике проглашени су и историјско подручје - некрополе са стећцима на локалитетима Крстови и Борике /Баре-Судари/ у насељу Баре у општини Коњиц и историјско подручје Стари град Каштеле у општини Кисељак", саопштено је из Комисије.

Националним споменицима проглашени су и градитељска цјелина фрањевачког самостана и цркве Светог Николе Тавелића у Томиславграду, градитељска цјелина католичка црква Светог Илије пророка и Жупна кућа у Солаковој Кули у општини Коњиц, те градитељска цјелина - мјесто и остаци џамије са мејтефом у Бандолу код Гуче Горе у општини Травник.

У националне споменике уврштени су и историјски споменик Мунарица Котлиног /Котлевијиног/ месџида у Мостару, историјско подручје Црква Светог Рока у селу Требимље и општини Равно и градитељска цјелина Капела Госпе Липничке у Средњој Липници у Тузли.

Комисија је на сједници донијела закључак да се историјско градско подручје Почитеља уврсти на листу угрожених споменика, због оштећења на појединачним споменицима унутар историјског подручја.

Листа угрожених споменика представља листу приоритета које утврђује Комисија, а за које је потребно спровести активности неопходне за њихово спасавање, те на тај начин спријечити њихово потпуно уништење.

На листи угрожених споменика тренутно се налази 79 добара.

Комисија је утврдила да критеријуме за проглашење националним споменицима не испуњавају џамије у Оплећанима и Омеровићима, које се налазе у општини Томиславград.

Извор: СРНА