latinica  ћирилица
12/10/2017 |  15:55 | Аутор: РТРС

ХРВ: Све више доказа о злостављању затвореника у Турској

Организација Хјуман рајтс воч саопштила да има све више доказа о злостављању притворених особа у Турској гдје су све распрострањенија мучења и малтретирања.
Хјуман рајтс воч (Human Rights Watch) - Фото: илустрација
Хјуман рајтс воч (Human Rights Watch)Фото: илустрација

"Сада када се умножавају доказу да се у Турску враћа мучење у полицијским просторијама, влада треба хитно да нареди да се то прекине", рекао је Хју Вилијамсон, директор одељења Хјуман рајтс воча за Европу и централну Азију.

Особе које се гоне за "тероризам" или везе са неуспјелим пучем у јулу 2016. године "мучене су док су биле у полицијском притвору", навела је та организације у извјештају под називом "У притвору - полицијска мучења и отмице у Турској".

Хјуман ратјс воч ослања се на "вјеродостојне доказе" за 11 случајева злостављања и наводи да су полицајци пребијали или пријетили затвореницима, скдали их голе и у неким случајевима су их сексуално напаствовали или пријетили да ће то учинити.

"Мучења и малтретирања у полицијским притворним центрима у Турској постали су распрострањен проблем", навео је ХРВ.

Особе које су најизложеније ризику да буду мучене су оне које су оптужене за везе с неуспјелим пучем или са Радничком партијом Курдистана (ПКК) коју турске власти и њихови западни савезници означавају као терористе.

Турске власти оптужују проповједника Фетулаха Гулена у изгнанству да је организовао неуспјели пуч, што он негира.

Од јула 2016. године око 50.000 људи ухапшено је и више од 140.000 отпуштено или суспендовано у чисткама које су услиједиле послије пропалог пуча.

Извор: Бета