latinica  ћирилица
12/10/2017 |  14:59 ⇒ 16:50 | Аутор: РТРС

Старјешине ВРС подржале резолуцију о војној неутралности Републике Српске

Предсједништво Организације старјешина Војске Републике Српске подржава доношење резолуције о војној неутралности Републике Српске у Народној скупштини и тражи од свих политичких субјеката јединствен став по овом питању.
Скупштина старјешина ВРС (архива) - Фото: РТРС
Скупштина старјешина ВРС (архива)Фото: РТРС

Организација старјешина сматра да НАТО-ов програм Партнерство за мир пружа довољно простора за сарадњу Босне и Херцеговине са Алиjaнсом у свим областима друштвеног ангажовања и нису потребни други облици сарадње, тим прије што су још увијек свјеже ране људских губитака и материјалних разарања од дејстава Алијансе која је без сагласности Савјета безбједности УН бесомучно бомбардовала Републику Српску 1995. године и Србију 1999. године.

Организација се противи чланству Босне и Херцеговине у НАТО и позива Народну скупштину да преиста став из Закључка Народне скупштине 2005. године којом је прихваћен МАП-а под геслом реформи оружаних снага што је јуна 2009. године послужило Предсједништву БиХ да поднесе апликацију НАТО-у.

Република Српска треба да слиједи политику Републике Србије о војној неутралности без озбира на оспоравања и притиске којима су изложени највиши представници српског народа. Војна неутралност Републике Српске у овом тренутку израз је потребе и став највећег броја њених грађана што надлеже институције да се то мора поштовати, саопштено је из  Организације старјешина Војске Републике Српске.