latinica  ћирилица
12/10/2017 |  12:44 ⇒ 12:44 | Аутор: РТРС

Новалић и Минаси разговарали о економским темама

Амбасадор Италије у БиХ Никола Минаси најавио је у разговору са премијером Федерације БиХ /ФБиХ/ Фадилом Новалићем могућност доласка једне велике италијанске мултинационалне компаније на тржиште БиХ.
Влада Федерације БиХ (Фото: fbihvlada.gov.ba) -
Влада Федерације БиХ (Фото: fbihvlada.gov.ba)


Федерални премијер, који је данас у Сарајеву приредио пријем за италијанског амбасадора, поздравио је ту могућност и обећао техничку и другу помоћ како би тај пројекат био реализован.

Новалић и Минаси су разговарали о могућностима да неки од великих италијанских инвеститора дођу на тржиште БиХ, што може бити охрабрење и осталим улагачима да се појаве у БиХ, саопштено је из  Владе ФБиХ.

Новалић је истакао да постоји и заинтересованост малих и средњих предузећа из ове пријатељске земље за улагање на тржиште БиХ.

Према његовим ријечима, постоји заинтересованост за улагања у младе кадрове, односно студенте италијанског језика, економисте, инжењере и друге како би били укључени у радни процес, чиме би се зауставио тренд одласка квалификоване младе радне снаге у иностранство.

Дио разговора односио се и на доношење новог закона о акцизама, а амбасадор Минаси је изразио наду да ће закон бити усвојен, што би донијело нови замах економији и отварању нових радних мјеста, посебно у инфраструктурним пројектима, какви су путеви и ауто-путеви.

Посебна пажња посвећена је реформским процесима, питању начина подршке ЕУ на путу БиХ ка европским интеграцијама у чему ће што скорије испуњавање Упитника Европске комисије имати велики значај.

Извор: Срна