latinica  ћирилица
12/10/2017 |  12:19 ⇒ 12:22 | Аутор: РТРС

Принос кукуруза у Српској умањен за 40 одсто

Род кукуруза у Републици Српској ове године умањен је за 40 одсто, али губици се не огледају само у количини приноса него и у квалитету, рекао је Срни помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић.
Кукуруз - Фото: РТРС
КукурузФото: РТРС

Пашалић каже да су разлике у приносу у зависности од регије велике, односно од двије до 10 тона по хектару.

"Имамо екстремно ниске и екстремно високе приносе. Ако гледамо просјек у цијелој Српској, он је око четири тоне по хектару, што је далеко испод наших очекивања и просјека у посљедњи неколико година", истакао је Пашалић, који у Кладарима код Српца присуствује манифестацији "Дани поља кукуруза".

Према Пашалићевим ријечима, на имању у Кладарима на два хектара површине засијана су 64 хибрида кукуруза у 12 селекционих кућа, који су ове године дали различите приносе.

Пашалић тврди да су резултати које су добили на овом огледном пољу бољи од просјека у Републици Српској, те да пољопривредници треба да извуку поуке из оваквих огледа, с обзиром на то да је кукуруз најважнија биљна култура у Републици Српској и да се сваке године сије око 140.000 хектара.

"Од 60 хибрида колико имамо у огледима у Републици Српској, сви се различито понашају у различитим регионима. Због тога би пољопривредни произвођачи требали да прије свјетве траже информације од наших стручњака у подручним јединицима за пружање стручних услуга у пољопривреди", навео је Пашалић.

Он је додао да пољопривредници могу добити на увид резултате вагања и мјерења приноса различитих сорти, те сазнати који то хибрид кукуруза, сорта соје или пшенице дају најбоље резултате у њиховој регији.

Манифестацију "Дани поља кукуруза" у Кладарима организовао је Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреде Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.

Извор: Срна