latinica  ћирилица
12/10/2017 |  09:44 ⇒ 09:57 | Аутор: РТРС

Ланчана дуговања предузећа ће враћати наредних 100 година

У наредних 100 година предузећа "Топлане", "Сарајевогас" и "БХ-Гас" измириваће међусобна вишемилионска дуговања!

Ланчано ће, према споразуму који су потписали челни људи ових компанија, једни другима на рачуне годишње уплаћивати 1.200.000 КМ. На данашњи дан "Топлане" дугују "Сарајевогасу" 93 милиона КМ, а ово предузеће "БХ-Гасу" мора исплатити 52 милиона КМ, и то у наредних 20 година.

Цијена гријања - За "Топлане" то је био једини спас да не би отишли у стечај. Зато смо пристали да та дуговања враћамо у наредних 77 година. Већ смо до сада уплатили 800.000 КМ, а остатак ћемо до краја године уплатити "Сарајевогасу". Тиме ће годишња обавеза бити завршена. Наравно, без помоћи осталих, ми то нећемо моћи на својим леђима изнијети - истакао је директор "Топлана" Адмир Џубур.

Према његовим ријечима, ово предузеће коначно послује позитивно, и то захваљујући одлуци Владе КС из 2015., када је одлучено да нова цијена гријања може покрити трошкове пословања.

Много проблема и главобоља нам задаје то што се "Топлане" налазе на листи губиташа иако смо кренули ка бољем. Због те чињенице банке, фондови одбијају наше квалитетне пројекте. Тако да тешко гдје можемо аплицирати и добити посао. У наредном периоду то се мора промијенити и тражићемо помоћ Владе - додао је Џубур.

  Грађани им, како каже, од 1995. године до данас дугују 80 милиона КМ. Нека потраживања већ се наплаћују путем надлежног суда. .

Извор:Дневни аваз