latinica  ћирилица
12/10/2017 |  08:18 ⇒ 08:29 | Аутор: РТРС

У новембру почиње изградња Палате правде у Требињу

Изградња зграде Палате правде у Требињу почеће у новембру, чиме ће се стећи услови да запослени у Окружном и Основном суду преселе из просторија старих стотињак година.
Требиње, Окружни суд (Фото: https://trebinjelive.info) -
Требиње, Окружни суд (Фото: https://trebinjelive.info)


Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је да очекује да реализација овог пројекта, кога финансира Влада Норвешке, почне у новембру због међународних процедура.

Палата правде ће се градити на мјесту гдје се налази зграда Ватрогасне јединице која ће се ускоро рушити, а Градска администрација је преузела обавезу да измјести ту јединицу у нове просторије.

Петровић каже да ће и ватрогасци ускоро имати своју зграду, јер је потписан уговор за градњу Ватрогасног дома, те да очекује реализацију у наредна три мјесеца.

И предсједник Окружног суда у Требињу Бојан Стевић рекао је Срни да су средства за изградњу зграде Палате правде обезбијеђена у оквиру пројекта унапређења ефикасности правосуђа.

У заједничкој згради која ће се налазити у непосредној близини Полицијске управе Требиње, биће смјештене све правосудне институције осим Окружног привредног суда.

Зграда ће заузимати простор од 2.200 метара квадратних.

Предсједник Окружног суда у Требињу раније је рекао да ће након изградње овог троетажног објекта Основни и Окружни суд, као и Тужилаштво добити боље услове за рад, а задовољиће и све услове модерног правосуђа.

Према пројекту, у згради су предвиђене посебне суднице Основног и Окружног суда са свим модерним уређајима који ће омогућити свједочење путем линка, довољан број просторија за судије и остале запослене, просторије за адвокате, тужиоце и за судску полицију.

Преласком у заједничку зграду правосудних органа, зграда Основног суда била би ослобођена и у њој би требало да буду смјештени Привредни суд, Правобранилаштво и Служба правне помоћи, тако да би сви органи правосуђа били на двије локације, удаљени педесетак метара.

Извор: Срна