latinica  ћирилица
12/10/2017 |  08:16 | Аутор: РТРС

"Многи Теслини изуми се можда користе у тајним лабораторијама"

"Тесла сигурно не припада 19. и 20. вијеку, у којима је живио и радио, већ годинама које иду далеко унапријед."
Никола Тесла - Фото: Wikipedia
Никола ТеслаФото: Wikipedia

То је закључак ванредног професора Учитељског факултета у Београду Миодрага Вуковића, који је у Музеју ПТТ у Београду одржао предавање "Тесла и измењена стања свијести", чиме је настављен циклус трибина посвећених животу и раду свјетски признатог научника.

"Хтио је да уради нешто што би створило рај на земљи", рекао је Вуковић, додавши да су многи Теслини изуми код његових савременика изазивали отпор и неразумевање.

Он је оцијенио и да разни каблови које су и приликом праћења трибине користили новинари и сниматељи сада не би били потребни, да је искоришћено све што је Тесла изумио.

"Увјерен сам да се многи његови проналасци и сада користе у тајним лабораторијама", рекао је Вуковић.

Виши кустос ПТТ музеја Жељко Сарић је истакао да је тема вечерашње трибине одабрана и из симболичних разлога јер је Тесла 12. октобра прије 130 година пријавио у САД своје патенте везане за пренос електричне енергије.

Он је навео да је Тесла током 1887. године и у дијелу наредне године пријавио више од 40 разних патената које су довели до индустријске револуције.

Никола Тесла (1856-1943) је проналазач обртног магнетног поља, индукционог мотора, полифазне наизменичне струје, генератора и комплетног система производње и дистрибуције електричне енергије.

Након рада у Будимпешти, Паризу и Стразбуру, Тесла долази у јуну 1884. у САД, где остаје до своје смрти 7. јануара 1943. године.

Открића Тесле у области полифазних наизменичних струја била су један од снажних покретача индустријске револуције крајем прошлог века.

Патенти полифазни електромагнетни мотор и пренос електричне снаге, које је Тесла пријавио 12. октобра 1887. године, означили су почетак "револуционарног хода" наизмјеничних струја.

Неколико година касније, овај систем примијењен је у пројекту хидроцентрале на Нијагариним водопадима.

Извор: Б92, Бета