latinica  ћирилица
11/10/2017 |  21:11 | Аутор: РТРС

"Суд и Тужилаштво БиХ не могу се више бавити питањем ратних злочина"

Лидери партија чланица Савеза за промјене сматрају да се Суд и Тужилаштво БиХ не могу више бавити питањем ратних злочина и да надлежност над тим случајевима у потпуности треба да преузму судови и тужилаштва Републике Српске и Федерације БиХ.
Пале - Фото: илустрација
ПалеФото: илустрација

Они су поручили и да је крајње вријеме да предсједник Суда БиХ и главни тужилац БиХ буду директно бирани у Парламентарној скупштини БиХ.

Предсједници СДС-а Вукота Говедарица, ПДП-а Бранислав Бореновић и НДП-а Драган Чавић позвали су вечерас на Палама све политичке актере у Републици Сршпској и БиХ да се придруже овој иницијативи.

"Данас смо разговарали на нивоу лидера политичких партија и закључили да је овакав рад Суда и Тужилаштва БиХ неодржив, а самим тим то значи да ускраћујемо њихову надлежност над предметима ратних злочина. Сматрамо да су у будућој реформи потребне промјене и у организационом смислу, а и када је ријеч о раду Суда и Тужилаштва БиХ", рекао је Говедарица.

Он је истакао да је потпуно природно и нормално да надлежност у процесуирању ратних злочина преузму ентитетски судови.

"Високи судски и тужилачки савјет БиХ треба добрим дијелом развластити у избору предсједника Суда БиХ, али и главног тужиоца који би требало да буду бирани у Парламентарној скупштини БиХ. Понудићемо овај наш приједлог свим осталим политичким партијама и отворени смо за разговоре. Позивамо на то и друге", поручио је Говедарица.

Према његовом мишљењу, структурални дијалог који траје од 2011. године и послије шест година није понудио никакве резултате.

Бореновић сматра да је ослобађајућа пресуда ратном команданту муслиманских снага у Сребреници Насеру Оруићу скандалозна, срамотна и да апсолутно показује да треба промијенити начин дјеловања правосудних институција у БиХ.

"Овако више не може јер Суд и Тужилаштво БиХ добијају потпуно негативну оцјену кадаје ријеч о процесуирању ратних злочина, посебно над српским народом. Морамо да донесемо рјешења која ће помоћи да људи који су убијали Србе коначно добију заслужену затворску казну", истиче Бореновић.

Чавић сматра да је накарадном пресудом Орићу појачан општи утисак да правосуђе БиХ не испуњава услове владавине закона. "Овакави Суд и Тужилаштво БиХ одавно немају смисла због свог нефункционисања", тврди Чавић.

Извор: СРНА