latinica  ћирилица
11/10/2017 |  18:47 ⇒ 22:37 | Аутор: РТРС

"Не смије се прећи преко ослобађања Насера Орића!" (ВИДЕО)

Организације проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата регије Бирач траже посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске на којој би се парламент одредио о будућим корацима након ослобађајуће пресуде Насеру Орићу. Тражиће и од МУП-а Српске да истражи наводе о притисцима на свједоке у овом случају. Из политичких кругова оцјењују да је очигледна спрега правосудних институција са бошњачким политичарима.
Насер Орић - Фото: РТРС
Насер ОрићФото: РТРС

Ослобађање Орића оптужби за убиство српских заробљеника црвена је линија преко које Срби у Републици Српској и БиХ неће прећи - једногласан је став огранизација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, које траже да се о овом питању изјасне и све институције.

Ко је вршио притиске на свједоке, да ли су мијењани искази у предмету Орић и зашто, те ко је узео новац- само су нека од питања за чијим одговором трагају.

Милош Ступар, предсједник Регоналног одбора борачке организације Републике Српске, каже да сви морају заузети јединствен став, а то је "борба" против Суда и Тужилаштва БиХ.

- Потребно је да се НСРС, као највиша законодавна институција, одреди према овој пресуди и донесе коначне смјернице - каже Радојка Филиповић, предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац.

Како су нестајали свједоци у случају и зашто су Срби лажно свједочили, питају и у Борачкој организацији Српске. Одбор породица погинулих и заробљених бораца покренуо је иницијативу да се српским свједоцима који су мијењали исказ и давали лажне изјаве на суђењу Орићу укине статус категорисаног борца, као и сва примања која имају по том основу.

- Тражићемо од наших надлежних министарстава да се таквим лицима или људима који су из категорије породица погинулих укине статус категорисаног борца и чланство у БОРС-у - кажр Зоран Видић, предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације Републике Српске.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Сташа Кошарац, рекао је да је видљиво да су правосудне институције на нивоу БиХ у спрези са бошњачким политичким елитама.

- Ово је срамна одлука Суда БиХ, која је прије свега била мотивисана бошњачким потребама да заштите она лица која су починила ратне злочине над Србима, с једне стране, и да онемогуће да се дође до коначне истине о догађајима у и око Сребренице - сматра Кошарац.

Перо Петровић,шеф Клуба Срба у Вијећу народа Републике Српске каже да је на овом примјеру евидентно да Срби немају једнака права у БиХ

- У Вијећу народа Бошњаци говоре да су угрожени у Републици Српској, што није тачно. Видимо да су Срби ти који немају своја права у БиХ - каже Петровић.

Опште стање у Суду и Тужилаштву БиХ је непоправљиво, оцјењују и у Савезу за промјене. Наводе да је неминовно ускраћивање надлежности Тужилаштву и Суду за суђење у случајевима ратних злочина и утврђивање искључиве надлежности за процесуирање ратних злочина у ентитетским правосудним институцијама.