latinica  ћирилица
11/10/2017 |  17:20 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Има ли краја крађи шљунка у Српској? (ВИДЕО)

Стотине хиљада КМ од нелегалне експлоатације ријечног шљунка покрадене су из Републике Српске, угрожено је пољопривредно земљиште, а ријечни токови значајно измијењени. Да је стање алармантно, након теренске контроле, утврдио је и ресорни министар.
Експлоатација шљунка - Фото: РТРС
Експлоатација шљункаФото: РТРС

Умјесто плодних ораница, вјештачка језера. Умјесто уређених, вјештачки измјештени ријечни токови. Умјесто профита, за Српску губитак. Ово су само неки од резултата нелегалне експлоатације шљунка. Због вишедеценијског проблема трпе и они који раде по закону.

Ризика су свјесни и грађани. И сами су свједоци изношења минералног богатства из ријека, али да ли је ријеч о легалном раду или не, кажу, тешко им је процијенити.

Уз Врбас, токови Дрине и Босне су најугроженији. Онима са друге стране закона посебно су интересантни, јер знају компликованост међудржавне и међуентитетске границе.

Чедомир Стојановић, помоћнок министра за ресор водопривреде у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде, истиче да међуентитетска граница не прати ток ријеке Босне, већ га пресијеца на више мјеста тако да се експлоатише и на једној и на другој страни.

Колико је проблем озбиљан знају и инспектори. Само у овој години, од 40 извршених контрола, готово свака друга била је спорна.

- Укупна вриједност издатих прекршајних налога је 81.200 КМ, што је 72 одсто од укупно издатих прекршајних налога, односно од укупне вриједности издатих налога у тој години - истиче Мирослав Танасић, главни републички водни инспектор.

Надзор додатно отежава чињеница да контролу ове области у читавој Републици Српској врши тек седам водних инспектора. Да то није довољно признали су и у Инспекторату. Ипак, проблему се назире крај. Најважније измјене тичу се Вода Српске. Привредници више неће моћи сами бирати локације за екслоатацију.

- Само јавна установа је овлаштена да прописује услове, одређује локације, потписује уговоре са привредним субјектима и врши надзор над пословима дислокације уз вађење материјала из ријечних корита - нагласио је Саша Марић из Вода Српске.

Хоће ли овај модел значити крај нелегалностима тешко је оцијенити, тврде надлежни. Ако се угледамо на регион једини прави начин био би потпуна забрана експлоатације из ријечних корита. Хрватска је такву одлуку већ донијела, а и Србија ће ускоро, с обзиром на своје искуство.