latinica  ћирилица
11/10/2017 |  15:48 ⇒ 16:00 | Аутор: РТРС

Састанак Пендешеве са делегацијом Инспектората одбране Словеније

Министар одбране БиХ Марина Пендеш упознала је делегацију Словеније о активности Министарства и Оружаних снага БиХ које се односе на активацију Акционог плана за чланство у НАТО-у и друге активности Министарства одбране на путу ка евроатлантским интеграцијама.
Сарајево, Пендеш - Зупанец - Фото: СРНА
Сарајево, Пендеш - ЗупанецФото: СРНА

Пендешева је данас са генералним инспектором Министарства одбране БиХ Енесом Хусејновићем и бригадиром Радованом Шкрбићем примила делегацију Инспектората одбране Словеније у којем су се налазили главни инспектор Роман Зупанец, шеф Сектора цивилне одбране Бојан Бенедик и инспектор одбране Игор Искрач.

Осим тима инспектора, састанку је присуствовао војни аташе Словеније у БиХ Жарко Хеингман, саопштено је из Министарства одбране БиХ.

Пендешева је похвалила досадашње активности Генералног инспектората Министарства одбране и Оружаних снага БиХ који регулишу спровођење права проистеклих из Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, Закон о одбрани БиХ, као и спровођење правилника и других законских и подзаконских аката које користе припадници Министарства и Оружаних снага.

На састанку је разговарано и о искуствима у раду инспектора и сарадњи у области обуке, те о Плану интегритета и ризицима на корупцију.

Према Плану билатерално-војне сарадње између министарстава одбране БиХ и Словеније за 2017. годину, ова посјета реализује се од 10. до 12. октобра, са циљем наставка сарадње инспектората два министарства кроз обављање експертних разговора и размјену искустава у раду инспектора БиХ и Словеније.

Осим пријема у Министарству одбране БиХ и одвојених сусрета инспектора у Дому Оружаних снага БиХ у Сарајеву, делегација Инспектората Словеније посјетиће Амбасаду Словеније у БиХ, Центар за обуку за операције подршке миру, Оперативну команду Оружаних снага БиХ и Команду за обуку и доктрину у Травнику.

Извор: СРНА