latinica  ћирилица
11/10/2017 |  15:25 ⇒ 17:04 | Аутор: РТРС

Требиње: Потписан уговор о ревитализацији пречистача вода

У Градској управи у Требињу данас је потписан уговор о ревитализацији пречистача отпадних и канализационих вода чија је вриједност 1.665.773 евра.
Требиње - потписан уговор о ревитализацији пречистача отпадних вода - Фото: СРНА
Требиње - потписан уговор о ревитализацији пречистача отпадних водаФото: СРНА

Уговор су потписали градоначелник Требиња Лука Петровић и представник извођача конзорцијума "Фајфер Карканиса", а овом свечаном чину присуствовала је министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.

Већи дио средстава за овај пројекат од милион евра донација је Шведске агенције за међународни развој и сарадњу /Сида/, док ће остатак бити обезбијеђен из кредитних средстава Европске инвестиционе банке /ЕИБ/.

Петровић је рекао да ће радови по уговору трајати 305 дана, те да ће Требиње, након више од 38 година употребе пречистача вода, добити неопходну квалитетну ревитализацију за његову употребу у наредних 20 година.

"Овај пројекат је трећа компонента од више њих који се реализује кроз Пројекат `Водовод и канализација Републике Српске`", рекао је Петровић.

Он је напоменуо да је укупна вриједност пројекта, који се састоји из пет компоненти, 6,25 милиона евра од чега су 50 одсто средства ЕИБ-а, 35 одсто су грантовска средства Владе Српске, а 15 одсто су средства Града Требиња.

Петровић је додао да средства Града Требиња суфинансира Сида.

Помоћник министра финасија Српске и шеф тима за управљање пројектом Радмила Михић честитала је Граду Требињу на почетку реализације трећег уговора великог пројекта "Водовод и канализација Републике Српске".

"Пројекат за Републику Српску је један од најсложенијих, јер у њему партиципира више од 30 општина, а све се финансира из различитих извора - кредитних, донаторских ЕУ, шведске Сиде, те из домаћег кофинансирања", рекла је Михићева.

Она је изразила наду да ће за годину дана Требиње имати очекивани резултат који би требало да унаприједи и туристичке и еколошке потенцијале града, похваливши ангажованост упослених у Градској администрацији да се што прије крене у реализацију пројекта.

Пожељевши успјешну реализацију пројекта, представница шведске Сиде Мери Берстром рекла је да је један од главних циљева Шведске да подржи БиХ на њеном путу у чланство у ЕУ, док је други важан аспект смањење негативних ефекта климатских промјена, здравија животна средина, те чистија вода.

Представник извођача радова Славиша Ђурић захвалио је Граду Требињу што су њих изабрали за овако значајан посао и пожелио успјешну сарадњу на задовољство свих учесника.

Он је истакао да је ријеч о озбиљној компанији која иза себе има реализацију великих и значајних пројеката, напомињући да су недавно завршили постројење отпадних вода у Бихаћу, једно од првих у БиХ које је добило употребну дозволу.

Извор: СРНА