latinica  ћирилица
11/10/2017 |  14:41 | Аутор: РТРС

Шешељу ће бити постављен правни заступник за жалбу Тужилаштва

Хашки суд поставиће лидеру Српске радикалне странке /СРС/ Војиславу Шешељу правног заступника за предстојећу расправу о жалби Тужилаштва на првостепену ослобађајућу пресуду, коју је трибунал изрекао Шешељу прошле године.
Војислав Шешељ - Фото: РТРС
Војислав ШешељФото: РТРС

Како је саопштио суд, улога Шешељевог постављеног правног заступника биће ограничена искључиво на заштиту процедуралних права оптуженог током расправе.

Тај заступник, неће моћи да улази у срж предмета, то јест, да "у Шешељево име одговара на суштину жалбе Тужилаштва", а постављеног заступника накнадно ће именовати секретаријат суда у Хагу, пренијели су београдски медији.

Образлажући одлуку да Шешељу постави заступника, судија Теодор Мерон оцијенио је да је одбијање оптуженог да учествује у расправи "ометање процеса које оправдава да његово право да сам себе заступа буде ограничено".

Суд је раније Шешељу оставио могућност да у расправи учествује из Београда посредством видео-везе, ако не буде могао да путује у Хаг.

Ако не буде присуствовао расправи, суд ће Шешељу дати могућност да на тужиочеву жалбу одговори у року од 10 дана, пошто прими записник са засједања на српском језику.

Шешељ претходно није званично одговорио на позив суда да се изјасни да ли ће присуствовати расправи о жалби, али је више пута изјављивао да се у Хаг неће више добровољно враћати, након што га је суд 2014. године пустио на привремену слободу.

У писаном одговору на жалбу Тужилаштва, Шешељ је раније Апелационо вијеће суда обавијестио да "нема намеру да учествује, ни на који начин, у процесу пред Хашким трибуналом" и да се "у Хаг неће враћати добровољно".

У истом документу, Шешељ је нагласио да не намјерава да долази у Хаг ни на изрицање правоснажне пресуде, које ће услиједити у догледно вријеме послије расправе о жалби Тужилаштва.

Хашки трибунал је 31. марта прошле године ослободио Шешеља кривице за злочине над несрбима у Хрватској, БиХ и Аутономној Покрајини Војводина, у периоду од 1991. до 1993. године.

Тужилаштво је жалбом затражило да ослобађајућа пресуда буде поништена и да Шешељ буде проглашен кривим по свим тачкама оптужнице и осуђен на 28 година затвора.

Хашки трибунал је Шешеља у новембру 2014. године прије изрицања првостепене пресуде, пустио на привремену слободу због тога што је оболио од тумора на јетри, тако да он није присуствовао изрицању првостепене пресуде.

У притвору трибунала, Шешељ је био од 24. фебруара 2003. године, када се добровољно предао одмах по објављивању оптужнице, до средине новембра 2014. године.

Извор: СРНА