latinica  ћирилица
11/10/2017 |  14:35 | Аутор: РТРС

Дачић: Повезивање дијалога са другим поглављима успорава евроинтеграције

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да повезивање процеса нормализације односа Београда и Приштине и отварање других преговарачких поглавља може имати штетне и успоравајуће ефекте по процес европских интеграција Србије.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

"Бескрајно инсистирање да се напредак у преговарачком процесу веже по сваку цијену са напретком у дијалогу Београд-Приштина, не само да представља непотребно бирократско успоравање, већ је и политички штетно", рекао је Дачић.

Он је, обраћајући се на годишњем састанку министара спољних послова Вишеградске групе и региона о теми "Убрзавање проширења на западном Балкану", указао на то да само код преговарачког процеса Србије постоји мониторинг дијалога Београд-Приштина као критеријум за отварање преговарачких поглавља.

"То је потпуна новина и јединствена у нашем случају. Међутим, императив је да и државе чланице ЕУ прихвате чињеницу да дијалог и напредак у дијалогу не зависи само од спремности Београда", навео је Дачић.

Он је додао да увођење "треће стране" у оцјену напретка евроинтеграција Србије компликује ствари и доводи до успоравања процеса преговарања, чак и у случајевима када за то није одговоран Београд.

"Питање нормализације односа на релацији Београд-Приштина треба да буде искључиво у оквиру Поглавља 35, а не да се прави паралелизам између овог и других поглавља, нити да се ово поглавље представља као услов свих других", истакао је Дачић.

Он је поновио да је Србији главни спољнополитички и економски приоритет пуноправно чланство у ЕУ, те да ту нема никакве дилеме.

"Покушаји да се наша спољна политика представи као седење на две, три или не знам колико столица - није тачна. Врло јасно свим нашим партнерима у свијету кажемо куда идемо", нагласио је Дачић.

Према његовим ријечима, не би требало стално оцјењивати односе Србије са источним партнерима, јер су они традиционални, пријатељски и имају снажан економски сегмент.

Дачић је подсјетио да се већ дуже говори о замору од проширења ЕУ, прије свега, у државама које су оснивачи ЕУ, али је додао да је охрабрујуће иступање предсједника Европске комисије Жан-Клод Јункера прије неколико недјеља, када је позвао на креирање и примјену стратегије за успјешно приступање Србије и Црне Горе у ЕУ до 2025. године, као водећих кандидата из региона.

"Мислимо да је ово остварив циљ", каже Дачић.

Он је напоменуо да би се отворена билатерална питања земаља у региону требала рјешавати искључиво у међусобном политичком дијалогу, а не да се користе као инструмент за условљавање и успоравање процеса преговора.

"Наравно, свјесни смо да се ово чини искључиво због дневнополитичких интереса, али ЕУ институције и друге државе чланице морају да покажу политичку вољу и укажу на неопходност да се таква питања ставе ван процеса приступних преговора", рекао је Дачић.

Он је нагласио да је Србија спремна да са свима заједнички ради на рјешавању билатералних питања, али да тај процес мора бити политички реалан, ослобођен предрасуда, политичких условљавања и старе политичке фразеологије.

Извор: СРНА